Προς αναζήτηση 2,5 δις δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των δεξαμενοπλοίων του Ιράν

Προς αναζήτηση 2,5 δις δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των δεξαμενοπλοίων του Ιράν

115
Προς αναζήτηση 2,5 δις δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των δεξαμενοπλοίων του Ιράν

Τρεις σχεδόν μήνες μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, η Τεχεράνη αναζητά κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιτρέψουν την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού της στόλου.
Συγκεκριμένα με δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο, όπως αυτές μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Δεξαμενοπλοίων (NITC) Ali Akbar Safaei επισήμανε ότι στόχος είναι η εξεύρεση χρηματικών ποσών ύψους $2,5 δις για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των πετρελαιοφόρων της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα δύο κινεζικές εταιρείες εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του ιρανικού στόλου, αλλά και για κατασκευή μίας υψηλών ταχυτήτων σιδηροδρομικής γραμμής, που θα επιτρέψει την ταχεία μεταφορά των αγαθών από και προς την ενδοχώρα του Ιράν.
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Δεξαμενοπλοίων αριθμεί στο στόλο της περίπου 70 δεξαμενόπλοια. Όμως πολλά εξ αυτών είναι γερασμένα, παρωχημένης τεχνολογίας και ρυπαίνουν το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχείς έλεγχοι, επιθεωρήσεις και καταβολή υψηλών χρηματικών ποσών σε ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να τους επιτραπούν οι πλόες εκ νέου στα διεθνή ύδατα και τους λιμένες.
Βέβαια, σύμφωνα, με τον Ali Akbar Safaei η NITC αποτελεί την πρώτη ιρανική εταιρεία που επιτυγχάνει τη ναύλωση πλοίων της σε ξένους, μετά την άρση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Φωτό: flickr.com/John Sharifi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.