Alaska Air και Jet Blue διαγκωνίζονται για την εξαγορά της Virgin America

Alaska Air και Jet Blue διαγκωνίζονται για την εξαγορά της Virgin America

54
Alaska Air και Jet Blue διαγκωνίζονται για την εξαγορά της Virgin America

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχεδόν το 80% της επιβατικής κίνησης στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τεσσάρων μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της χώρας: της American Airlines, της Delta, της Southwest καθώς και της United. Το αποτέλεσμα είναι η ένταση του ανταγωνισμού που οδηγεί τους μικρότερους παίκτες του κλάδου να επιδιώκουν την άμεσο τρόπο αύξηση των δικών τους μεριδίων, για να μπορέσουν να παραμείνουν ενεργές και κερδοφόρες στον χώρο των αερομεταφορών της Βόρειας Αμερικής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ιδωθεί και η προσπάθεια της Alaska Air Group, που έχει υπό τον έλεγχό της την Alaska Airlines και την Horizon Air, να εξαγοράσει την Virgin America.
Η Virgin America με πρωτοβουλία του Sir Richard Branson ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007, με έδρα το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο και το 2015 -έχοντας μεταφέρει ένα σύνολο 7.036.000 επιβατών- αναδείχθηκε ως η πλέον κερδοφόρα χρονιά της στην εννεαετή λειτουργία της.
Με την ανακοίνωση της απόφασης περί πώλησης του αερομεταφορέα, δύο αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν το άμεσο ενδιαφέρον τους για την απόκτησή της: η Alaska Airlines καθώς και η Jet Blue. Όμως, καθώς φαίνεται από τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Alaska Airlines με ένα ποσό της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων διαφαίνεται ως ο τελικός νικητής. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η Alaska Airlines θα βρεθεί να καταλαμβάνει την θέση της πέμπτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας των ΗΠΑ.
Όμως, πέραν των δύο αμερικανικών εταιρειών και αερομεταφορείς της Ασίας φαίνεται ότι θα επιθυμούσαν την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά εξαγοράζοντας την Virginα, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν με μία αμερικανική εταιρεία. Και αυτό συμβαίνει γιατί με βάση την αμερικανική νομοθεσία μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 25% το μέγιστο μπορεί να ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με έδρα εκτός των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ίσως και μέσα στην ημέρα να ανακοινωθεί ποια από τις δύο αμερικανικές εταιρείες θα κατορθώσει να αποκτήσει την Virgin America.

Φωτό: flickr.com/Rudy Chiarello

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.