Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών: η θάλασσα δε μπορεί να είναι μια χωματερή για...

Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών: η θάλασσα δε μπορεί να είναι μια χωματερή για πλαστικά

77
Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών: η θάλασσα δε μπορεί να είναι μια χωματερή για πλαστικά

Η Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών (VDR) χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «θαλάσσια απορρίμματα». Την πρωτοβουλία έλαβε η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση για να συζητηθεί αυτό το άκρως σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα από εκπροσώπους της πολιτικής, της διοίκησης, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των ΜΚΟ με στόχο να προωθηθούν λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση των θαλασσών.
Ο Ralf Nagel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του VDR σημειώνει με έμφαση ότι «η θάλασσα δεν επιτρέπεται να γίνει μία χωματερή και ειδικά όχι για πλαστικά και μικροπλαστικά τα οποία έχουν μία τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής. Η εμπορική ναυτιλία έχει επιτελέσει στο έπακρο το καθήκον της για την προστασία των ωκεανών, ενώ επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα για τους παραβάτες». Και ο ίδιος τονίζει ότι πλέον η ευθύνη της προστασίας των θαλασσών περνά στα ίδια τα κράτη μέσω του ελέγχου της παραγωγής και ανακύκλωσης απορριμάτων στη στεριά αλλά και μέσω της αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας των θαλασσών από πλαστικά απορρίμματα.
Και η επισήμανση αυτή από πλευράς της Ένωσης των Γερμανών Εφοπλιστών έρχεται να υπενθυμίσει ότι σχεδόν το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων φτάνει στις θάλασσες από την στεριά. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας, η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά και μικροπλαστικά προέρχεται κυρίως από ποτάμια ή από μεγάλους παράκτιους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να προέρχεται από τα καλλυντικά, τα προϊόντα περιποίησης μπάνιου και τις οδοντόκρεμες, οι συσκευασίες των οποίων εμπεριέχουν μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια που καταλήγουν αφιλτράριστα στις θάλασσες.
Μεγάλο πρόβλημα, όμως, για τις θάλασσες αποτελούν και τα πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από την αλιεία (δίχτυα, σχοινιά νάιλον και πλαστικά κιβώτια) αλλά και από όσα απορρίπτονται από τα σκάφη αναψυχής, η λειτουργία των οποίων δεν καλύπτεται προς το παρόν από τους παγκόσμιους κανόνες του ΙΜΟ.

Φωτό: flickr.com/Paolo Margari

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.