Ο Ομπάμα συστήνει σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την ασιατική...

Ο Ομπάμα συστήνει σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την ασιατική πλευρά της Τουρκίας

349
Ο Ομπάμα συστήνει σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την ασιατική πλευρά της Τουρκίας

Ανησυχία επικρατεί στην γειτονική Τουρκία μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της Ουάσιγκτον: Η κυβέρνηση Ομπάμα εξέδωσε οδηγία την Τρίτη 29 Μαρτίου, με την οποία συστήνει σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι, ειδικά στην ασιατική πλευρά της Τουρκίας ενώ “μετακινεί” όλους τους Αμερικανούς αξιωματικούς και στρατιώτες από τις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι μετακινεί από την Τουρκία 700 στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους από την αεροπορική βάση Incirlik στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμεύει ως εφαλτήριο για επιθέσεις κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία. Το Πεντάγωνο θα μεταφέρει άμεσα και όλες τις οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικών από τις δύο μικρότερες βάσεις στη Σμύρνη και στη Mugla στη δυτική Τουρκία.
Σε ξεχωριστή δήλωση, το State Department εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία και σημείωσε ότι υπάρχουν «αυξανόμενες πιθανότητες απειλών κατά της ζωής των Αμερικανών πολιτών από τρομοκρατικές ομάδες σε όλη την Τουρκία» ενώ “διέταξε” τα μέλη των οικογενειών και του προσωπικού στο προξενείο των ΗΠΑ στα ‘Αδανα, στη Σμύρνη και στα Mugla, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η κατάσταση στην Τουρκία σύμφωνα με το State Department θεωρείται “κρίσιμη” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση.
Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του Ισραήλ επίσης προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους Ισραηλινούς υπηκόους και τους Εβραίους της Πόλης και συνέστησε την άμεση αναχώρησή τους από την χώρα.
Ειδικοί αναλυτές δεν γνωρίζουν τους λόγους για την απότομη μεταστροφή της πολιτικής Ομπάμα προς την Τουρκία ενώ φαίνεται ότι και άλλες κυβερνήσεις όπως οι Κάτω Χώρες συστήνουν στους πολίτες τους να αποφεύγουν ταξίδια προς την Τουρκία αλλά και μετακινήσεις, ειδικά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Η κατάσταση θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως έκρυθμη με αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκνευρισμό της Άγκυρας που έχει επενδύσει εκατομμύρια λίρες τόσο στην τουριστική και αεροπορική της βιομηχανία αλλά και στη συνεργασία της με τη Δύση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.