Πειρατική επίθεση από την ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ στο Μαλαισιανό Αρχιπέλαγος

Πειρατική επίθεση από την ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ στο Μαλαισιανό Αρχιπέλαγος

96
Πειρατική επίθεση από την ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ στο Μαλαισιανό Αρχιπέλαγος

Στρατιωτικές πηγές στη Μανίλα ανέφεραν ότι η ακραία οργάνωση ισλαμιστών από τις Φιλιππίνες Αμπού Σαγιάφ, η οποία παλαιότερα ισχυριζόταν ότι διαθέτει στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα και τώρα με το Ισλαμικό Κράτος, προχώρησε σε πειρατική επίθεση εναντίον ενός ρυμουλκού (τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα), στα ανοιχτά των ακτών της Μαλαισίας, καθώς αυτό έπλεε από την Τζακάρτα με προορισμό τη Μανίλα.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες και τα δέκα μέλη του πληρώματος του ταϊβανέζικου ρυμουλκού, με καταγωγή από την Ινδονησία, κρατούνται όμηροι και ζητείται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία η καταβολή λύτρων για την απελευθέρωσή τους.
Σε ό,τι αφορά το ρυμουλκό οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λιμενικό των Φιλιππίνων το έχει εντοπίσει στα ανοιχτά της νήσου Languyan, αλλά αγνοείται η τύχη του πληρώματος.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή μεταξύ της νησιωτικής επαρχίας Ταουί-Ταουί στα δυτικά των Φιλιππίνων και του λιμένα του Σαντακάν της ανατολικής Μαλαισίας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κύρια περιοχή πειρατικής δράσης για την εξτρεμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ.
Μάλιστα νωρίτερα αυτόν το μήνα, η οργάνωση δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τρεις ξένους ομήρους να κρατούνται από μέλη της Οργάνωσης, δύο Καναδούς και ένα Νορβηγό, για την απελευθέρωση των οποίων ζητείται η καταβολή λύτρων ύψους έως και $ 60 εκατομμυρίων. Οι μαχητές έχουν απειλήσει να σκοτώσουν τους ομήρους εάν τα λύτρα δεν τους καταβληθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BEN HAJAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.