Νέο κύμα απολύσεων στην βρετανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νέο κύμα απολύσεων στην βρετανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

94
Νέο κύμα απολύσεων στην βρετανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

H βρετανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να βιώσει ένα νέο κύμα απολύσεων το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα με βάση τα όσα προκύπτουν από νέες μελέτες ο αριθμός των θέσεων εργασίας που πρόκειται να χαθούν μέσα στο 2016 μπορεί να φτάσει τις 45.000, με 65.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί τον περασμένο χρόνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ένωση «Oil and Gas UK» στο τέλος του 2014 στην βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονταν περίπου 440.000 άτομα, αριθμός που υποχώρησε σε 375.000 άτομα τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για περαιτέρω μείωση των εργαζομένων στα επίπεδα των 320.000 στα τέλη του 2016.
Οι εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις εργαζομένων είναι οι BP, Petrofac Shell, Chevron, Talisman Sinopec. Μάλιστα, η BP ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο ότι στα σχέδιά της είναι η απόλυση 600 ατόμων που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στην Βόρεια Θάλασσα, ενώ η εταιρεία Petrofac αναμένεται να απολύσει 160 άτομα.
Αυτή η σημαντικότατη κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου Brent το 2014 κατά μέσο όρο κινήθηκε στα επίπεδα των $99,03 ανά βαρέλι, το 2015 η τιμή κινήθηκε κατά μέσο όρο στα $52,35 ανά βαρέλι, τον Ιανουάριο του 2016 έφτασε τα χαμηλά επίπεδα των $27, την χαμηλότερη της τελευταίας δωδεκαετίας, ενώ σήμερα αγγίζει κατά μέσο όρο τα επίπεδα των $40.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/BP/HANDOUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.