H Shell εξετάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων στην Βόρεια Θάλασσα

H Shell εξετάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων στην Βόρεια Θάλασσα

127
H Shell εξετάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων στην Βόρεια Θάλασσα

Η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell επιβεβαίωσε σήμερα και επισήμως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών της στοιχείων στην Βόρεια Θάλασσα με στόχο να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια μέσω αποεπενδύσεων.  Η εν λόγω απόφαση της Shell είναι κρίσιμης σημασίας για τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς η απόφασή της για εξαγορά της BG Group της στοίχισε από τη ρευστότητά της 10 δισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας μάλιστα και σε μείωση του αξιόχρεού της από τον οίκο Fitch.

Το σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην Βόρεια Θάλασσα εντάσσεται σε ένα ευρύτατο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της. Όπως ανακοίνωσε ένας εκ των εκπροσώπων της εταιρείας το πρόγραμμα πωλήσεων αναμένεται να αγγίξει το ύψος των 30 δις. δολαρίων, και -με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες- σε αυτό πρόκειται να συμπεριληφθούν επενδύσεις της σε μία σειρά χωρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Τρινιντάντ έως και την Ινδία.

Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Θάλασσα και τα εκεί περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η Shell αυτά είναι τα εξής: τα πεδία Brent, Curlew, Goldeneye, Gannet complex, Nelson, Pierce, Shearwater, η περιοχή «Shearwater Elgin Area Line», τα πεδία Bacton, Clipper και Leman Alpha, καθώς και αυτά των Armada, Everest, Lomond και Jackdaw.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες το επενδυτικό ταμείο «Neptune oil and gas fund» εξετάζει μία πιθανή αγορά μέρους των περιουσιακών στοιχείων που αναμένεται να πωλήσει η Shell. Μάλιστα, εκπρόσωπος του επενδυτικού ταμείου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το ταμείο σκέπτεται την επένδυση όχι μόνο στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της Shell αλλά και σε άλλα που βρίσκονται σε περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Shell Simon Henry τόνισε σε δηλώσεις του ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος λειτουργίας της, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας περί μείωσης των θέσεων εργασίας της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και όχι μόνο στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Φωτό: http://www.shell.co.uk/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.