Το Νεπάλ αποκτά πρόσβαση στους λιμένες της Κίνας

Το Νεπάλ αποκτά πρόσβαση στους λιμένες της Κίνας

107
Το Νεπάλ αποκτά πρόσβαση στους λιμένες της Κίνας

Η Κίνα αποφάσισε να επιτρέψει στο περίκλειστο Νεπάλ, μία χώρα με έκταση 147.181 τ. χλμ. και πληθυσμό 28.037.904 κατοίκους σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015, να χρησιμοποιεί τους λιμένες της για να διεξάγει το εισαγωγικό και εξαγωγικό της εμπόριο.
Μέχρι σήμερα η μόνο οδός που χρησιμοποιούσε το Κατμαντού για τις εισαγωγές και εξαγωγές του ήταν μέσω των λιμένων της Ινδίας και συγκεκριμένα τον λιμένα της Καλκούτας αν και η κυβέρνηση του Δελχί σχεδιάζει να ανοίξει ένα ακόμα λιμάνι της για τις εμπορικές ανάγκες της γειτονικής της χώρας.
Όμως, πλέον αυτό το μονοπώλιο που ισχύει για δεκαετίες «φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος του», σημείωσε με έμφαση αξιωματούχος της κυβέρνησης του Νεπάλ την περασμένη Τετάρτη.
Για το Νεπάλ η πιθανότητα να ανοίξει η οδός των λιμένων της Κίνας είναι υψίστης σημασίας, καθώς πέρυσι ο παρατεταμένος αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων του με την Ινδία είχε σαν αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της έλλειψης καυσίμων αλλά και τροφίμων.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Νεπάλ K. P. Oli κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό τους Λι Κετσιάνγκ και οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία ανοίγματος των χερσαίων οδών και των λιμένων της Κίνας προς τους επιχειρηματίες και εμπόρους του Νεπάλ.

Φωτό: Markus Bahlmann Follow/Shanghai – Yangpu Bridge

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.