Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

99
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Ο Στάθης Λιβαθινός

Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», με προσκεκλημένους ομιλητές και ερμηνευτές, και ένα πλήθος φίλων των τεχνών και του πολιτισμού, τίμησε από κοινού την τέχνη του στίχου και την τέχνη του θεάτρου.
Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, άνοιξε με τον χαιρετισμό της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος, Κατερίνας Λασκαρίδη.
Πρώτος στο βήμα, ο Βασίλης Παπαβασιλείου τόνισε τη γοητεία του από κοινού εορτασμού ποίησης και θεάτρου και, αμέσως μετά, ο Στάθης Λιβαθινός μίλησε για την αλληλεπίδραση και τον διαχρονικό ρόλο των δύο μεγάλων τεχνών. Με ιδιαίτερα φορτισμένο τρόπο, ο Γιάννης Μετζικώφ κατέθεσε τη βιωματική του εμπειρία από την πορεία του στο θέατρο, ενώ η Νατάσσα Ζούκα ανέπτυξε στην εισήγησή της τον ρόλο της κίνησης και του σώματος στον ηθοποιό. Στην ευρύτερη «ποιητικότητα» τόσο του θεάτρου όσο και της μουσικής αναφέρθηκε ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, κλείνοντας χαρακτηριστικά την εισήγησή του με τη διαπίστωση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «μόνον η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο». Από την πλευρά του, ο Ακύλλας Καραζήσης τόνισε τη σπουδαιότητα της ποίησης στη δραματουργική πράξη.
Η Φένια Παπαδόδημα, σε μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο τεχνών και με όχημα τη μουσική, ερμήνευσε με ξεχωριστό τρόπο ένα απόσπασμα από τη «Νέκυια» της Οδύσσειας, συνοδεύοντας με αφρικανικό n’goni.
Η Τιτίκα Δημητρούλια μίλησε για την ποιητική πράξη, η οποία οδηγεί στην καλλιτεχνική δημιουργία, δηλαδή για τις προϋποθέσεις, τις ατομικές και κοινωνικές συνθήκες και τις συνέπειές της. Χαρακτηριστικά, διάβασε το ποίημα «Συζήτηση με έναν εφοριακό για την ποίηση» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, και αναφέρθηκε στο πώς ο ποιητής εκφράστηκε θέλοντας να χτυπήσει το πνεύμα της εποχής του, δηλαδή το «πώς φτιάχνονται τα ποιήματα».
Έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών –Καβάφη, Ρίτσου, Καββαδία, Γκάτσου, Αναγνωστάκη, Μυρτιώτισσας, Σεφέρη, Πολυδούρη, Ελύτη, Γώγου, Βρεττάκου– ερμήνευσαν η Φένια Παπαδόδημα και ο Κώστας Βασαρδάνης.
Η βραδιά έκλεισε με μελοποιημένη ποίηση, με τη Μάρθα Φριντζήλα στο τραγούδι και τον Παναγιώτη Τσεβά στο πιάνο και το ακορντεόν. Οι δύο καλλιτέχνες, με ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα, από Σαπφώ μέχρι Λαπαθιώτη και Βάρναλη, και από Καββαδία και Γκάτσο μέχρι παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και το «La Llorona», συγκίνησαν αλλά και ξεσήκωσαν το κοινό, που στο τέλος της βραδιάς τραγουδούσε σύσσωμο μαζί τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.