330 κιλά πλουτωνίου ταξιδεύουν από την Ιαπωνία προς τις ΗΠΑ

330 κιλά πλουτωνίου ταξιδεύουν από την Ιαπωνία προς τις ΗΠΑ

257
330 κιλά πλουτωνίου ταξιδεύουν από την Ιαπωνία προς τις ΗΠΑ

Ένα πλοίο που μεταφέρει περισσότερα από 330 κιλά πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση, ικανό για να κατασκευαστούν τουλάχιστον 50 πυρηνικές βόμβες, αναχώρησε από την Ιαπωνία με προορισμό τη Νότια Καρολίνα και την περιοχή Savannah River Site.
Το πλουτώνιο προέρχεται από την περιοχή Tokai, που βρίσκεται βόρεια του Τόκιο, και αποτελεί την έδρα του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας και μεταφέρεται στις ΗΠΑ με το βρετανικό πλοίο Pacific Egret, το οποίο βρίσκεται υπό την διαχείριση της εταιρείας Pacific Nuclear Transport και στο οποίο επιβαίνουν για λόγους ασφαλείας ένοπλοι φρουροί. Όπως ένοπλοι φρουροί επιβαίνουν και στο έτερο πλοίο που το συνοδεύει στο ταξείδι του.
Η αποστολή του πλουτωνίου είναι μέρος μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, που συνήφθη το 2014, με στόχο να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τα μεγάλα απόθεμα της Ιαπωνίας σε πλουτώνιο. Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία κατέχει περίπου 47 τόνους πλουτωνίου, ποσότητα ικανή για κατασκευή σχεδόν 6.000 ατομικών βομβών.
Η μεταφορά πλουτωνίου από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα λίγες μόνο ημέρες πριν την Διεθνή Πυρηνική Διάσκεψη Ασφαλείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων ηγετών.

Φωτό: flickr.com/TheRosyMole

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.