Κινεζική εταιρεία θα ελέγχει πλέον τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλβανίας

Κινεζική εταιρεία θα ελέγχει πλέον τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλβανίας

180
Κινεζική εταιρεία θα ελέγχει πλέον τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλβανίας

Η καναδική εταιρεία «Banker’s Petroleum» ανακοίνωσε με δελτίο τύπου της την Κυριακή 20 Μαρτίου την απόφασή της -με ομόφωνη έγκριση όλων των μελών του διοικητικού της συμβουλίου- για πώληση των δικαιωμάτων εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου που κατείχε στην Αλβανία σε θυγατρική εταιρεία της κινεζικής Geo-Jade Petroleum και για ένα χρηματικό ποσό που αγγίζει τα $442.340.000.
Η «Banker’s Petroleum» άρχισε να εκμεταλλεύεται τα πετρελαϊκά πεδία της Αλβανίας στις περιοχές Patos-Marinze και Kucova το 2004 και από το 2014 είχε αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία που δραστηριοποιείτο στην χώρα.
Από τα μέσα του 2015 τα έσοδα της εταιρείας κατέγραψαν μείωση σχεδόν 50%, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Επιπλέον, έπεσε σημαντικά και η αξία των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι αλβανικές φορολογικές αρχές ζήτησαν από την εταιρεία να πληρώσει $ 75 εκατομμύρια μετά από μία φορολογική επαναξιολόγηση των εξόδων της εταιρείας για το έτος 2011.
Η «Banker’s Petroleum» είχε κατηγορηθεί ότι πραγματοποιούσε εικονικά έξοδα προκειμένου να αποφύγει την καταβολή του αναλογούντος φόρου επί των κερδών της, εκμεταλλευόμενη όρους της σχετικής σύμβασης που είχε υπογράψει με την αλβανική κυβέρνηση.
Η καναδική εταιρεία επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πρακτική της προχώρησε στην κατάθεση δύο καταγγελιών προς το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά μετά την επίτευξη συμφωνίας με την αλβανική κυβέρνηση για επίλυση του ζητήματος με φιλικό τρόπο η «Banker’s Petroleum» απέσυρε τις καταγγελίες.
Η κινεζική Geo-Jade, που θα ελέγχει πια τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλβανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Το κεφάλαιό της υπολογίζεται σε $3,6 δισεκατομμύρια και στο ενεργητικό της καταγράφει ήδη πολλές επενδύσεις σε κεντρική Ασία, Κίνα και Βόρεια Αμερική.

Φωτό: flickr.com/UNEP Disasters & Conflicts/Oil Field, Patos – Albania

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.