Άδοξη η κατάληξη της προσπάθειας του Kon-Tiki 2 να διαπλεύσει τον Ειρηνικό...

Άδοξη η κατάληξη της προσπάθειας του Kon-Tiki 2 να διαπλεύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό

428
Άδοξη η κατάληξη της προσπάθειας του Kon-Tiki 2 να διαπλεύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό

Το 1947, ο Νορβηγός ανθρωπολόγος Thor Heyerdahl μαζί με την ομάδα του ξεκίνησε το ταξίδι του πάνω σε μία ξύλινη σχεδία, στην οποία είχε δώσει το όνομα Kon-Tiki, όνομα που έδιναν οι ‘Ινκας στον θεό του ‘Ηλιου. Η σχεδία είχε κατασκευαστεί από κορμούς μπάλσων, μπαμπού, φύλλα μπανανιάς και λιάνες και κατάφερε να οδηγήσει το παράτολμο πλήρωμά της από το Περού ως τα νησιά της Πολυνησίας.
Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά, το πλήρωμα του Kon-Tiki 2, επιδίωξε να πραγματοποιήσει ένα νέο ταξίδι με ξύλινη σχεδία. Όμως η κατάληξη της προσπάθειάς τους να διαπλεύσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν άδοξη, καθώς αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια και διασώθηκαν από ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο.
Το Kon-Tiki 2 επρόκειτο να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι 4.500 ναυτικών μιλίων από το Περού προς στα νησιά του Πάσχα και να επιστρέψει. Αν και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς φτάνοντας στα νησιά του Πάσχα μέσα σε 43 ημέρες, κατά την επιστροφή του στο Περού κατέληξε να πλέει στον Ειρηνικό για 114 μέρες ευρισκόμενο 900 μίλια μακριά από τις ακτές της Λατινικής Αμερικής. Το πλήρωμα του Kon-Tiki 2 τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του και μετά από επικοινωνία με το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, πολεμικό πλοίο προσέγγισε την σχεδία και περισυνέλλεξε το πλήρωμά της.
Ένας από τους λόγους που οδήγησε σε διακοπή το ταξίδι του Kon-Tiki 2 ήταν και οι κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποδίδονται στο εποχιακό φαινόμενο «Ελ Νίνιο».
Αξίζει να αναφερθεί πως το Kon Tiki 2 ήταν εξοπλισμένο με ειδικά όργανα για την καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών, και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αναμένεται να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμα για την περαιτέρω κατανόηση του «Ελ Νίνιο».
content/uploads/2016/03/201603221102355081.jpg”>16404177
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ARMADA DE CHILE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.