Διαλύσεις πλοίων: Έκπληξη η άνοδος των προσφερόμενων τιμών στο Μπαγκλαντές

Διαλύσεις πλοίων: Έκπληξη η άνοδος των προσφερόμενων τιμών στο Μπαγκλαντές

267
Διαλύσεις πλοίων: Έκπληξη η άνοδος των προσφερόμενων τιμών στο Μπαγκλαντές

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Η άνοδος των προσφερόμενων τιμών συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που κατά ένα ποσοστό οφείλεται στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και κυρίως του Iron Ore που επηρέασε θετικά και τις τιμές του σιδήρου. Επίσης οφείλεται και σε μία ενδεχομένως υπέρ-αισιοδοξία που αναμένεται να διαπιστωθεί αν όντως έχει γερές βάσεις.
Ταυτόχρονα, αναμένουμε να δούμε κατά πόσο η έστω και οριακή άνοδος της ναυλαγοράς θα επηρεάσει τις αποφάσεις των πλοιοκτητών αναφορικά με τις διαλύσεις με μόνη εξαίρεση φυσικά τον κλάδο των Capes, όπου η αρνητική εικόνα των ναύλων σε συνδυασμό με την αύξηση των προσφερόμενων τιμών για διάλυση θα αυξήσει την προσφορά των Capes για διάλυση.
Στην Ινδία, παρά το γεγονός ότι η ρουπία διαπραγματεύεται κάτω από τις 67 προς το δολάριο, και οι τιμές του σιδήρου βελτιώθηκαν περίπου κατά $ 20/LDT, οι προσφερόμενες τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ανταγωνιστών και αναμένουμε να δούμε αν το ευρύτερο θετικό κλίμα συνεχιστεί ώστε να παρασύρει ανοδικά και τις τιμές, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Ινδία είναι εκτός αγοράς.
Το Μπαγκλαντές, μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξε με την άνοδο των προσφερόμενων τιμών, καθώς η χωρητικότητα των διαλυτηρίων συνεχίζει να είναι σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα κατάφερε να κλείσει σε αρκετά υψηλά νούμερα κάποια Pamanax Containers.
Το Πακιστάν, αύξησε και αυτό τις τιμές και βγήκε πάλι στην αγορά, δυναμικά πλεόν, ύστερα από ένα διάστημα όπου δεν επέδειξε έντονα σημεία δραστηριοποίησης και πρέπει να καλύψει το κενό.
Η Κίνα, συνεχίζει και απέχει από την αγορά, καθώς μέχρι το τέλος του 2017 θα υφίσταται το πρόγραμμα των επιδοτήσεων για τις κρατικές εταιρείες.
Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 1,172,257 DWT περίπου, εκ των οποίων το 66% (772,547 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 8% (96,114 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 26% (303,596 DWT) Containers.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:
✏ Ινδία: Από $ 245 – $ 275 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Πακιστάν: Από $ 250 – $ 280 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Μπαγκλαντές: Από $ 255 – $ 285 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Κίνα: Από $ 140 – $ 150 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.
Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.