Ο πρόεδρος Ομπάμα απαγορεύει γεωτρήσεις πετρελαίου κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού

Ο πρόεδρος Ομπάμα απαγορεύει γεωτρήσεις πετρελαίου κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού

106
Ο πρόεδρος Ομπάμα απαγορεύει γεωτρήσεις πετρελαίου κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την απόφασή της περί εγκατάλειψης του σχεδίου της για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, μετά από τις έντονες αντιδράσεις του Πενταγώνου αλλά και των παράκτιων κοινοτήτων.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά του Πενταγώνου από ενδεχόμενες άδειες για νέες γεωτρήσεις είχαν να κάνουν με τους φόβους στελεχών του Αμερικανικού Στρατού για ενδεχόμενη πρόκληση παρεμβολών στα συστήματα ασφαλείας της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις των παράκτιων κοινοτήτων του Ατλαντικού -από ένα σύνολο σχεδόν 100 πόλεων- είχαν να κάνουν με την ανησυχία των τοπικών πληθυσμών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις που θα είχε μία πιθανή διαρροή πετρελαίου και φυσικού αερίου -όπως συνέβη προ ολίγων ετών στον Κόλπο του Μεξικού- στην αλιεία και την τουριστική τους βιομηχανία.
Για την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα η απόφαση για ματαίωση των σχεδίων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ένας μονόδρομος. Χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικών Sally Jewell σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε μπορούσε να κλείσει τα αφτιά και τα μάτια της μπροστά στις εντεινόμενες αντιδράσεις τόσο των τοπικών κοινωνικών και της αντιπολίτευσης όσο και του Αμερικανικού Στρατού. Βέβαια, η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναφορά του ζητήματος των γεωτρήσεων σε Ατλαντικό αλλά και Αρκτική μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει και τα πέντε έτη.
Έχει ενδιαφέρον ότι η απόφαση αυτή του προέδρου Ομπάμα έρχεται να αναιρέσει την προ ενός έτους απόφαση του ιδίου για χορήγηση αδειών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στον Ατλαντικό, μετά την ισχυρή πίεση που του είχε ασκηθεί τότε από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και γερουσιαστές.
Να σημειωθεί ότι και οι δύο διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος από το Δημοκρατικό Κόμμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, έχουν ταχθεί εναντίον γεωτρήσεων σε Ατλαντικό και Αρκτική.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/JAVIER FUENTES

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.