Kύριο χαρακτηριστικό της αύξησης του BDI είναι η άνοδος όλων των τύπων...

Kύριο χαρακτηριστικό της αύξησης του BDI είναι η άνοδος όλων των τύπων των πλοίων με εξαίρεση των Capes

446
Kύριο χαρακτηριστικό της αύξησης του BDI είναι η άνοδος όλων των τύπων των πλοίων με εξαίρεση των Capes

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Κρίσιμη εβδομάδα θα είναι η επόμενη σε ένα γενικότερα κρίσιμο μήνα, καθώς τις επόμενες ημέρες στην Ε.Ε θα προσπαθήσουν να λάβουν κάποιες αποφάσεις σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αποφάσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την Ελλάδα. Παράλληλα αναμένουμε τις εξελίξεις του Euro Working Group σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην χώρα μας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και τις αποφάσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ και την κατάληξη στην δέσμη των μέτρων που θα απαιτηθούν.
Σε οικονομικό επίπεδο, τα κρίσιμα σημεία για τον Μάρτιο είναι οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σχετικά με την νομισματική πολιτική, με σημαντικότερη αυτή της ΕΚΤ που συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου (προηγείται του Καναδά στις 9 Μαρτίου) και η οποία δέχεται τις περισσότερες πιέσεις, καθώς ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει φθάσει στο € 1 τρισ. και έχει εφαρμοστεί πολιτική αρνητικών επιτοκίων, ο πληθωρισμός συνεχίζει και παραμένει σε αρνητικά επίπεδα. Μετά την ΕΚΤ, ακολουθεί η συνεδρίαση άλλων 2 μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, στις 15 Μαρτίου η BoJ και στις 16 η FED, ενώ στις 17 ακολουθούν η Αγγλία, η Ελβετία και η Νορβηγία.
Αναφορικά με τη νομισματική χαλάρωση, πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι ναι μεν αποτελεί ένα μέσο για τόνωση της οικονομίας αλλά όχι από μόνη της και θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα από τι κυβερνήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ακολουθεί μία διαφορετική πολιτική η οποία πρωτίστως βασίζεται στην αύξηση των κρατικών δαπανών, θεωρώντας πως η νομισματική πολιτική είναι χαμηλότερης σημασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ο Καναδάς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, όπως τα υπόλοιπα κράτη ανά τον κόσμο, θέτοντας σαν βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη τις κρατικές δαπάνες, προβλέποντας μάλιστα τον ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2017 λόγω των μεγάλων ποσών που θα διατεθούν για τις δαπάνες αυτές.
Στην Ευρωζώνη ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται με τις τιμές του καταναλωτή τον Φεβρουάριο να υποχωρούν κατά -0,2% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα του προβλεπόμενου, ενώ είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο που ο πληθωρισμός εμφανίζει αρνητικό πρόσημο. Παράλληλα, η Ευρωζώνη παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης καθώς ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες, χαμηλό ενός έτους, με τον PMI μεταποίησης να υποχωρεί στο 51,2.
Στην Γερμανία ο PMI μεταποίησης έκλεισε σε χαμηλό 15 μηνών, στις 50,2 μονάδες και στη Γαλλία ο σύνθετος PMI μειώθηκε στις 49,8 μονάδες. Σύμφωνα με την Markit o ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το τρέχον τρίμηνο ίσως επιβραδυνθεί από το 0,3% του 4ου τριμήνου του 2015.
Στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμα διευρύνθηκε 2,2% τον Ιανουάριο, με τις εξαγωγές και εισαγωγές να υποχωρούν -2,1% και -1,3% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας και αυξάνοντας τους φόβους για μία βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Στην Κίνα, ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 49 μονάδες τον Φεβρουάριο, τον έβδομο συνεχόμενα πτωτικό μήνα, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών που προσπαθεί να στραφεί η Κίνα έπεσε σε χαμηλό 6 μηνών στις 51,2 μονάδες καταδεικνύοντας πως η επιβράδυνση ενδέχεται να εξαπλώνεται και πέραν του βιομηχανικού κλάδου.
Στην Ιαπωνία, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν για 5ο συνεχόμενο μήνα, κατά -3,1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ύστερα από πτώση -4,4% τον προηγούμενο μήνα, οι εξαγωγές τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά -12,9%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -18% σηματοδοτώντας την 13η συνεχόμενη μηνιαία πτώση.
Η αναιμική άνοδος του δείκτη BDI συνεχίζεται για 17η ημέρα, με μέσο όρο κατά 3,7 μονάδες την ημέρα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της αύξησης είναι η άνοδος όλων των τύπων των πλοίων με μοναδική εξαίρεση των Capes όπου η πορεία του BCI όλο αυτό το διάστημα είναι πτωτική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.