H Βόρεια Θάλασσα μπορεί να αναδειχθεί σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της...

H Βόρεια Θάλασσα μπορεί να αναδειχθεί σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της βορειο-δυτικής Ευρώπης

56
H Βόρεια Θάλασσα μπορεί να αναδειχθεί σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της βορειο-δυτικής Ευρώπης

Η Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από αιολικά πάρκα εγκατεστημένα στην Βόρεια Θάλασσα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Δανία Jeppe Kofod και Bendt Bendtsen, καθώς και ο διευθυντής της Ένωσης Δανών Εφοπλιστών Jacob Ullegaard, με την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Βόρεια Θάλασσα, η τελευταία μπορεί να καταστεί το κυριότερο «εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» της βορειο-δυτικής Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ανάπτυξη τέτοιων αιολικών πάρκων μπορεί να καλυφθεί μέχρι το 2030 σχεδόν το 8% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Βέβαια όπως τονίζει η Ένωση Δανών Εφοπλιστών για να μπορέσει να καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το κόστος της κατασκευής νέων υπεράκτιων μονάδων παραγωγής ενέργειας, όπως συνέβη με την περίπτωση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Δανίας «Horns Rev 3», το οποίο παρά τις αρχικές εκτιμήσεις κατασκευάστηκε με σημαντικά μικρότερη από την αρχικώς προϋπολογισθείσα δαπάνη.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτό που απαιτείται είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθεί άμεσα και από κοινού με τα κράτη μέλη της προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των υπεράκτιων πάρκων αιολικής ενέργειας ως μίας εφικτής και περιβαλλοντικά φιλικής λύσης για την παραγωγή ενέργειας, που θα καλύπτει μεγάλο τμήμα των ευρωπαϊκών καταναλωτικών αναγκών.

Φωτό: flickr.com/jinxsi1960

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.