Νέες (ανησυχητικές) εξελίξεις για τον Ζίκα

Νέες (ανησυχητικές) εξελίξεις για τον Ζίκα

65
Νέες (ανησυχητικές) εξελίξεις για τον Ζίκα

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Βραζιλία παρουσιάζει ένα ανησυχητικό εύρημα: ένα κουνούπι πολύ πιο σύνηθες από αυτό που θεωρείται μέχρι σήμερα είναι σε θέση να μεταφέρει τον ιό. Ενδέχεται μάλιστα να είναι μια πηγή μόλυνσης που δεν έχει ακόμα διερευνηθεί πλήρως. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του ιού Zίκα στη Λατινική Αμερική. Το είδος κουνουπιού Aedes aegypti έχει προσδιοριστεί πλέον ως η κύρια “πηγή” των λοιμώξεων του Ζίκα, ο ιός ο οποίος ευθύνεται και έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες που διαγιγνώσκονται σε νεογέννητα. Ο ιός ήδη εξαπλώνεται ραγδαία στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Οι επιστήμονες στη Βραζιλία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ένα άλλο είδος κουνουπιού, του είδους Culex quinquefasciatus, μολύνθηκε με τον ιό σε ένα εργαστήριο, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ο Ζήκα θα μπορούσε να μεταδοθεί πλέον από ένα κουνούπι πολύ πιο σύνηθες από τα Aedes aegypti. Στη Βραζιλία, τα κουνούπια Culex quinquefasciatus είναι 20 φορές πιο συνήθη απ’ ό, τι τα Aedes aegypti σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.