Η “Via Carpatia” θα οδηγήσει σε ανάπτυξη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, από...

Η “Via Carpatia” θα οδηγήσει σε ανάπτυξη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, από Λιθουανία μέχρι Ελλάδα

889
Η “Via Carpatia” θα οδηγήσει σε ανάπτυξη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, από Λιθουανία μέχρι Ελλάδα

Στην Βαρσοβία συναντήθηκαν, πριν λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που έχουν εκδηλώσει το άμεσο ενδιαφέρον τους για την κατασκευή της «Via Carpatia», δηλαδή της «Οδού των Καρπαθίων».
Η «Via Carpatia» αποτελεί τον ανατολικό διάδρομο ή διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα ενώνει τις θαλάσσιες διασυνδέσεις του Βορρά, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, γεγονός που θα βελτιστοποιήσει την χρήση των οικείων λιμένων και των σχετικών «θαλάσσιων αρτηριών». Εάν σε αυτόν συμπεριληφθεί και ο ποταμός Έλβας στις εσωτερικές πλωτές οδούς, τότε θα υπάρξει άμεση βελτίωση των πολυτροπικών συνδέσεων μεταξύ Βόρειας Γερμανίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, περιοχής της Παννονίας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο διάδρομος αυτός εκτείνεται, δια θαλάσσης, από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι ο νέος διάδρομος εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στα 28 κράτη μέλη με στόχο την προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Το δίκτυο αυτό θα συνδέει την Ανατολή με την Δύση και θα αντικαταστήσει το «μωσαϊκό» που υπάρχει σήμερα στον τομέα των μεταφορών με ένα δίκτυο καθαρά ευρωπαϊκό.
Με στόχο την προώθηση της κατασκευής της «Οδού των Καρπαθίων» οι εκπρόσωποι της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σλοβακίας, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας συμμετείχαν στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην Βαρσοβία. Η σχεδιαζόμενη νέα αρτηρία θα ενώνει τον λιμένα της Κλάιπεντα στη Λιθουανία, θα διέρχεται από την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και θα καταλήγει στον λιμένα της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Κλάδοι αυτού του διαδρόμου θα κατασκευαστούν προς τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, ενώ οι απολήξεις του θα φτάνουν και προς τους πολωνικούς λιμένες, τον λιμένα της Κωστάντζας στη Ρουμανία, καθώς και προς τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Andrzej Adamczyk μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το έργο της «Via Carpatia» θα διαμορφώσει όρους σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης για όλη την περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι η συνάντηση στόχο είχε τη λήψη περαιτέρω συγκεκριμένων μέτρων για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.
Τέλος τονίστηκε ότι η νέα οδός είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά και για τις βαλκανικές χώρες, καθώς και για την Τουρκία, όπως και για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
via_carpatia_map

Φωτό: stanislawozog.pl (χάρτης)
flickr.com/mibrant2000/Klaipeda port aerial view

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.