Η συνάντηση του προέδρου της ΕΕΝΜΑ με τον υπεύθυνο Ναυτιλίας της Ν.Δ,

Η συνάντηση του προέδρου της ΕΕΝΜΑ με τον υπεύθυνο Ναυτιλίας της Ν.Δ,

82
Η συνάντηση του προέδρου της ΕΕΝΜΑ με τον υπεύθυνο Ναυτιλίας της Ν.Δ,

Η ενίσχυση της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του υπό Ελληνική σημαία πλοίου ΝΜΑ ήταν τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου της ΕΕΝΜΑ και του υπεύθυνου του τομέα Ναυτιλίας & Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, Σίμου Κεδίκογλου.
Ο κ. Σημαντώνης ενημέρωσε γενικά για τα προβλήματα του κλάδου ΝΜΑ και για το πως οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν την επιχειρησιακή ικανότητα των πλοίων. Ειδική αναφορά έγινε για:
• τις οργανικές συνθέσεις πλοίων ΝΜΑ,
• τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο λιμένας του Πειραιά να καταστεί ανταγωνιστικός και να βελτιώσει την ελκυστικότητα του για τα πλοία ΝΜΑ, ώστε να καταστεί λιμένας αφετηρίας για αυτά,
• την επιβολή ΦΠΑ στη ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες και τη πετρέλευση,
• το ΝΑΤ και τη βιωσιμότητα του, εκφράζοντας την άποψη ότι η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του δεν πρέπει να χαθεί και για το λόγο αυτό θα πρέπει εντός του νέου συστήματος να διατηρήσει την αυτονομία του
• τα θέματα φορολογίας και ναυτικής εκπαίδευσης
Ειδική αναφορά έγινε στη πρωτοβουλία του Europa Ship Plan, το οποίο στόχο έχει όχι μόνο την ανανέωση του στόλου ΝΜΑ αλλά και τη βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης των πλοίων, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών. Ο πρόεδρος ΕΕΝΜΑ σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος συνδέεται άμεσα με την επανεργοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων, γεγονός το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον ευρύτερο κλάδο.
Ο κ. Κεδίκογλου εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα θέματα της Ένωσης και ειδικότερα για την ελληνική πρωτοβουλία και προγραμματίστηκε εκ νέου ενημέρωση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.