Πειρατικές επιθέσεις δέχονται τα πλοία που αποστέλλουν αναφορές

Πειρατικές επιθέσεις δέχονται τα πλοία που αποστέλλουν αναφορές

222
Πειρατικές επιθέσεις δέχονται τα πλοία που αποστέλλουν αναφορές

Το «Maritime Trade Information Sharing Centre, Gulf of Guinea» (MTISC-GoG), όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα, δεν δύναται πλέον να διασφαλίσει το απόρρητο των αναφορών, οι οποίες υποβάλλονται από τα πλοία που πλέον στην περιοχή του κόλπου της Γουινέας στην Δυτική Αφρική.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο κέντρο πληροφοριών MTISC έχουν εντοπιστεί κενά στο σύστημα λήψης των αναφορών, κενά που είναι πιθανό να αξιοποιηθούν από τρίτα πρόσωπα με στόχο την οργάνωση και πραγματοποίηση πειρατικών επιθέσεων εναντίον των πλοίων που αποστέλλουν τις αναφορές. Αν και το MTISC δεν έχει ακόμα παραδεχθεί την παρουσία αυτών των «κενών ασφάλειας», το Standard P&I Club συμβουλεύει όλα τα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την υποβολή των αναφορών τους.
Η BIMCO, από την πλευρά της, έχει λάβει θέση επί του θέματος, συστήνοντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν να υποβάλλουν κανονικά τις αναφορές τους, έτσι ώστε να μην παύσει η λειτουργία του συστήματος. Παρ’ όλ’ αυτά η BIMCO σημειώνει ότι στις αναφορές που αποστέλλονται δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία θα μπορούσαν οι επίδοξοι πειρατές να αναγνωρίσουν για πιο πλοίο πρόκειται.
Από την δική του πλευρά το Standard P&I Club συστήνει τον οδηγό «Guidelines for Owners, Operators and Masters for Protection against Piracy in the Gulf of Guinea Region» της BIMCO, καθώς και την ιστοσελίδα του Βρετανικού Υδρογραφικού Γραφείου, η οποία περιλαμβάνει και ένα ναυτικό χάρτη με πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.