Η ναυλαγορά στη δίνη της παγκόσμιας μεταβλητότητας

Η ναυλαγορά στη δίνη της παγκόσμιας μεταβλητότητας

338
Η ναυλαγορά στη δίνη της παγκόσμιας μεταβλητότητας

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Τα γενικά συμπεράσματα-διαπιστώσεις από τη συνάντηση των G-20 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σανγκάη, ουσιαστικά ανέδειξαν την αμηχανία των ηγετών μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις της Παγκόσμιας οικονομίας, καθώς αντί να δοθούν κάποιες απαντήσεις και ένα πλαίσιο συντονισμένης δράσης απλά συμφώνησαν στο τι διαδραματίζεται Παγκοσμίως και στο τι δεν πρέπει να γίνει.
Εν ολίγοις κατέληξαν ότι η μεταβλητότητα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που όντως έχει και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ή «χειραγώγηση» των συναλλαγματικών ισοτιμιών για ανταγωνιστικούς σκοπούς.
Άξιο αναφοράς είναι ότι πριν την συνάντηση των G-20, το ΔΝΤ σε έκθεση του που είχε προετοιμάσει, ανέφερε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης για να αποτραπεί η στασιμότητα της Παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται. Πρότεινε μάλιστα τον σχεδιασμό μίας συντονισμένης ενίσχυση της ζήτησης χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να δοθεί ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση τονίζει τις ανησυχίες του ότι ενδεχομένως οι Κεντρικές Τράπεζες να ξεμένουν από πυρομαχικά έπειτα από οχτώ χρόνια «τονωτικής» πολιτικής, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο από την επιβράδυνση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την τόνωση των προοπτικών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Όπως και το ΔΝΤ έτσι και ο ΟΟΣΑ συνιστούν στις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την τόνωση της ανάπτυξης, αυξάνοντας τις επενδυτικές δαπάνες.
Στην παρούσα φάση, η Ε.Ε και η Ευρωζώνη, εκτός από την οικονομική στασιμότητα έχει έρθει αντιμέτωπη και με το φλέγον θέμα του προσφυγικού.
Το προσφυγικό δημιουργεί πολιτικές αναταράξεις και επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς ενισχύει το κλίμα της υπάρχουσας ευρύτερης αβεβαιότητας, ιδιαίτερα εν μέσω των εξελίξεων του επερχόμενου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Οι ΗΠΑ, όπως είχαμε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα, αναπτύχθηκε με μειωμένους ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο, στο 0,7% από 2% το τρίτο τρίμηνο με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Η Ιαπωνία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με τον αποπληθωρισμό, το τεράστιο χρέος, τη μείωση των εξαγωγών, των λιανικών πωλήσεων και των καταναλωτικών δαπανών, αναγκάζοντας την BOJ να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια.
Ταυτόχρονα η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών επιβραδύνεται σημαντικά με την ύφεση στην Ρωσία και την Βραζιλία να εκτιμάται στο -2,5% και 3% αντίστοιχα.
Η αστάθεια της Παγκόσμιας οικονομίας τροφοδοτείται και από την αβεβαιότητα της Κινεζικής οικονομίας και της πορείας του νομίσματός της.
Αν η Κίνα επιβραδύνει περισσότερο του αναμενόμενου ή το Γουάν υποστεί «απότομη» υποτίμηση, τότε οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών θα υποχωρήσουν, αυξάνοντας έτσι τις εκροές των κεφαλαίων και επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομία της, ενώ οι εξελίξεις αυτές θα συμπαρασύρουν αρνητικά και τις οικονομίες των υπολοίπων αναδυόμενων χωρών προκαλώντας περαιτέρω νομισματικές υποτιμήσεις και εκροές κεφαλαίων.
Σε μία τέτοια περίπτωση οι τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου θα πιεσθούν περισσότερο. Η Moody’s μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου στα $ 33 φέτος και $ 37 το 2017, καθώς ακόμη και αν η προσφορά περιοριστεί, τα μεγάλα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί θα συνεχίσουν να συντηρούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα άγνωστη παραμένει η αντίδραση του Ιράν το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει την οποιαδήποτε μείωση της παραγωγής αυξάνοντας τις εξαγωγές του.
Ο δείκτης BDΙ τις τελευταίες 12 ημέρες ναι μεν έχει ανοδική τάση, αλλά η δυναμική του είναι ιδιαίτερα ασθενική καθώς στο διάστημα αυτό των 12 ημερών έχει αυξηθεί κατά 39 μονάδες μόνο, δηλαδή σε μέσο όρο κατά 3,25 μονάδες την ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.