«Αστείο» να ζητείται από την Τεχεράνη η μείωση της παραγωγής πετρελαίου

«Αστείο» να ζητείται από την Τεχεράνη η μείωση της παραγωγής πετρελαίου

109
«Αστείο» να ζητείται από την Τεχεράνη η μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Zangeneh μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Press TV» δήλωσε ότι όταν χώρες -υπονοώντας την Σαουδική Αραβία- που παράγουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαίου ζητούν από την Τεχεράνη να μειώσει την παραγωγή της, τότε αυτό δε μπορεί παρά να το χαρακτηρίσει ως «αστείο».
Ο Zangeneh τόνισε ότι το Ιράν έχει επιδείξει διάθεση υποστήριξης στο σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΟΠΕΚ και χωρών μη μελών του ΟΠΕΚ για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2016. Όμως, σημείωσε με έμφαση, ότι η Τεχεράνη σε καμμία περίπτωση δεν προχώρησε σε σαφή δέσμευση για τήρηση της συμφωνίας.
Από τις δηλώσεις του Zangeneh στην ουσία διαφαίνεται η πρόθεση της Τεχεράνης να μην προχωρήσει σε μείωση της πετρελαϊκής της παραγωγής, εκτός και αν τροποποιηθούν οι όροι της υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και χωρών εκτός ΟΠΕΚ, προς μία κατεύθυνση που θα ικανοποιεί την Τεχεράνη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ περί ενεργειακών θεμάτων (U.S. Energy Information Agency) η μέση παραγωγή πετρελαίου του Ιράν ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, ενώ προβλέπεται ότι θα αγγίξει τα επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2017.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.