H Γερμανία εκφράζει την αντίθεσή της στην αμερικανική πολιτική της οικονομικής χαλάρωσης...

H Γερμανία εκφράζει την αντίθεσή της στην αμερικανική πολιτική της οικονομικής χαλάρωσης ως κίνητρο για ανάπτυξη

92
H Γερμανία εκφράζει την αντίθεσή της στην αμερικανική πολιτική της οικονομικής χαλάρωσης ως κίνητρο για ανάπτυξη

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας μέσω του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια αρκετών μεγάλων οικονομιών του κόσμου να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και εφαρμογή δημοσιονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Με τη θέση της αυτή η γερμανική κυβέρνηση έθεσε στην ουσία τις βάσεις της έντονης διαφωνίας της προς την αμερικανική πολιτική της δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Σαγκάη, δήλωσε ότι πολλές κυβερνήσεις και ιδίως της Αμερικής επιχειρούν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους μέσω εφαρμογής προγραμμάτων νομισματικής χαλάρωσης. Αλλά για τον ίδιο μία τέτοια επιλογή θα ήταν άκρως «αντιπαραγωγική».
Ο Σόιμπλε επέλεξε να δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του καθώς αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται υπό πίεση από τις κυβερνήσεις των χωρών τους -μελών του G20-, εν όψει και της συνόδου της Σαγκάης, οι οποίες ζητούν να διοχετευθεί άμεσα φρέσκο χρήμα στην αγορά για να τονωθούν οι αγορές αλλά και να καθησυχαστούν οι επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία έχει ήδη υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αφήσει να διαφανεί η διάθεσή της για πιθανές καθυστερήσεις σε αυξήσεις των επιτοκίων.
Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας «οι επιμέρους δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές έχουν φθάσει στα όριά τους και αν κάποιος θέλει να δει την πραγματική οικονομία να αναπτύσσεται, τότε δεν υπάρχει άλλος πιο σύντομος δρόμος παρά οι μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew δηλώνει ότι η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική είναι σε κάθε περίπτωση «σημαντικά εργαλεία» για την προώθηση της ανάπτυξης. Και μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Bloomberg Television» τόνισε ότι «όταν γίνεται χρήση και των δύο αυτών εργαλείων τότε πρόκειται για ισχυρά εργαλεία που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη. Αυτό είναι και το μήνυμα που εμείς κομίζουμε».

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/JEROME FAVRE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.