H ναυλαγορά υπό τη σκιά των δυσοίωνων προβλέψεων της παγκόσμιας ανάπτυξης

H ναυλαγορά υπό τη σκιά των δυσοίωνων προβλέψεων της παγκόσμιας ανάπτυξης

354
H  ναυλαγορά υπό τη σκιά των δυσοίωνων προβλέψεων της παγκόσμιας ανάπτυξης

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Ο καταιγισμός των αρνητικών ειδήσεων για την Παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται ακάθεκτος, σε σημείο που όλοι απελπισμένα προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε έστω και ένα ψήγμα θετικής είδησης, αλλά μάταια.
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, στον πακτωλό των ειδήσεων και των αναλύσεων υπήρχαν και θετικά σημεία, αλλά το τελευταίο εξάμηνο και ιδιαίτερα τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι μπορούμε να πούμε πως η αλίευση μίας θετικής είδησης έχει γίνει πλέον «εμμονή», δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε έστω και μία «υποβόσκουσα» αισιόδοξη πρόβλεψη.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΟΟΣΑ, στην πρόσφατη ενδιάμεση του έκθεση, προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες, εκφράζοντας τις ανησυχίες του από την επιβράδυνση των αναδυόμενων χώρων αλλά και από την πολύ μέτρια πορεία των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3% για την Παγκόσμια οικονομία φέτος, έναντι της πρόβλεψης 3,3% τον Νοέμβριο. Αναφορικά με την Ευρωζώνη, προβλέπει επιβράδυνση στο 1,4% φέτος, από 1,8% τον Νοέμβριο και 1,7% το 2016 από 1,9% προηγουμένως. Για τις ΗΠΑ, τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2% φέτος και 2,2% το 2017 και για την Κίνα στο 6,5% και 6,2% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας επισημαίνει την ανάγκη για ισχυρότερες δράσεις και αλλαγή πολιτικής ώστε να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα η ισχνή ανάπτυξη. Επισημαίνει δε ότι η επιλεγόμενη λύση της νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχθεί ανεπαρκής στην ενίσχυση της ζήτησης και της ανάπτυξης, ενώ η δημοσιονομική πολιτική κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Συνιστά δε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να λάβουν επείγοντα και συλλογικά μέτρα με στόχο την αύξηση των επενδυτικών δαπανών ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία η οποία είναι αντιμέτωπη με πτώση της ζήτησης.
Εν ολίγοις, στην παρούσα φάση όλες οι προβλέψεις ανάπτυξης έχουν μειωθεί και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί με τις Κεντρικές Τράπεζες να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη σε Παγκόσμιο επίπεδο, επίμονα ιδιαίτερα χαμηλό πληθωρισμό, υποχώρηση των διεθνών χρηματαγορών και τεράστια αύξηση της αβεβαιότητας.
Εκτός από την αβεβαιότητα που εγείρει η επιβράδυνση στην Κίνα, στο προσκήνιο έχει έρθει και η αβεβαιότητα για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας. Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές δαπάνες, ο τομέας των υπηρεσιών και η εργοστασιακή παραγωγή. Ναι μεν η ανεργία έχει υποχωρήσει αλλά οι μισθοί δεν έχουν ανακάμψει όσο αναμενόταν, ενώ η ισχυροποίηση του δολαρίου, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη FED, μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στις εξαγωγές.
Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες αγορές, αν μπορούμε πλέον αν τις αποκαλούμε έτσι, καθώς είναι υπεύθυνες για περίπου 70% της Παγκόσμιας ανάπτυξης, έχουν έρθει αντιμέτωπες με τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων αλλά και τη φυγή κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα την Βραζιλία, Ρωσία, Ν. Αφρική και Τουρκία.
Σύμφωνα με το Institute of International Finance, οι επενδυτές απέσυραν περίπου $ 750 δισ. από αναδυόμενες οικονομίες το 2015.
Με το ξέσπασμα της κρίσης, η FED μείωσε τα επιτόκια και αύξησε τη ρευστότητα, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες, ενώ τώρα που η FED έκοψε την ρευστότητα και είναι σε λογική αύξησης των επιτοκίων, τα κεφάλαια φεύγουν από τις αναδυόμενες. Παράλληλα η ενδυνάμωση του δολαρίου έχει επιπτώσεις στα εταιρικά χρέη, γεγονός που έχει αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο εταιρικών χρεοκοπιών στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα με τη μείωση εσόδων λόγω των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων.
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 315 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 207 μονάδες με $ 2,642 την ημέρα, BPI στις 355 μονάδες στα $ 2,844 την ημέρα, BSI στις 286 μονάδες στα $ 2,995 την ημέρα και BHSI στις 198 μονάδες, στα $ 2,930 την ημέρα.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από την ολοκλήρωση των αργιών στην Κίνα για το Νέο Έτος, ο δείκτης σταμάτησε την πτωτική του πορεία και κινείται πλέον με θετικό πρόσημο αλλά με χαμηλή δυναμική και δεν θα μας αιφνιδιάσει αν τις επόμενες ημέρες δούμε και αντιστροφή της πορείας του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.