Με 1 δισεκατομμύριο ευρώ η Φινλανδία θα αποκτήσει υπερσύγχρονο βιο-διυλιστήριο

Με 1 δισεκατομμύριο ευρώ η Φινλανδία θα αποκτήσει υπερσύγχρονο βιο-διυλιστήριο

143
Με 1 δισεκατομμύριο ευρώ η Φινλανδία θα αποκτήσει υπερσύγχρονο βιο-διυλιστήριο

Η «Sunshine Kaidi New Energy Group», μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, αναμένεται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση επένδυσης ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κατασκευή ενός υπέρ-σύγχρονου βιο-διυλιστηρίου.
Το συγκεκριμένο διυλιστήριο θα είναι το πρώτο όχι μόνο στην Φινλανδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα χρησιμοποιεί το αποκαλούμενο «ενεργειακό ξύλο» ως την κύρια πρώτη ύλη του.
Στην παρούσα φάση η «Sunshine Kaidi New Energy Group» βρίσκεται προς αναζήτηση των κατάλληλων εταίρων που θα συμμετέχουν στο έργο της κατασκευής του διυλιστηρίου, ενώ η τελική της απόφαση περί κατασκευής ή μη του διυλιστηρίου θα ληφθεί από την εταιρεία μέχρι το τέλος του έτους. Σε περίπτωση που η επένδυση προχωρήσει, τα έργα κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος.
Το νέο βιο-διυλιστήριο αναμένεται να παράγει μέχρι 200.000 τόνους δεύτερης γενιάς βιοκαυσίμων το χρόνο.
Από την πλευρά της η φινλανδική κυβέρνηση -μέσω δηλώσεων του Jari Gustafsson, μόνιμου γραμματέα στο Υπουργείο Απασχόλησης και Οικονομίας- εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση για τα επενδυτικά σχέδια της κινεζική εταιρείας, καθώς με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα δοθεί μία αναπτυξιακή ώθηση στην ασθμαίνουσα φινλανδική οικονομία.
Να σημειωθεί ότι τα βιο-διυλιστήρια διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της χρησιμοποιούμενης βιομάζας και, βεβαίως, της τεχνολογίας. Σήμερα, ως κύριες κατηγορίες βιο-διυλιστηρίων θεωρούνται τα βιο-διυλιστήρια που χρησιμοποιούν ολόκληρα φυτά (whole crop biorefineries), τα βιο-διυλιστήρια λιγνινοκυτταρινούχoυ βιομάζας (lignocellulosic biomass biorefineries), τα θερμοχημικά βιο-διυλιστήρια (thermochemical biorefineries) και τα θαλάσσια βιο-διυλιστήρια (marine biorefineries).

Φωτό: flickr.com/BP Images-biorefinery

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.