Απόφαση για άμεση ενίσχυση της πολωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Απόφαση για άμεση ενίσχυση της πολωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

89
Απόφαση για άμεση ενίσχυση της πολωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Mateusz Morawiecki, σχεδιάζει ένα νέο ναυπηγικό πρόγραμμα -υπό την ονομασία «Batory programme» με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, φιλοδοξία της πολωνικής κυβέρνησης είναι η ναυπήγηση νέων επιβατηγών πλοίων στα ναυπηγεία της χώρας στην Βαλτική Θάλασσα. Όμως, πέραν των επιβατηγών επιδίωξη είναι να ναυπηγηθούν και δεξαμενόπλοια για μεταφορά φυσικού αερίου.
H Ewa Grochulska, επικεφαλής της ναυπηγοεπισκευαστικής εταιρείες Crist, με έδρα τον λιμένα της Γκντίνια, τόνισε σε δηλώσεις της ότι «χάρη στα μέτρα που προτείνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι Πολωνοί πλοιοκτήτες θεωρούμε πως θα σταματήσουν τις παραγγελίες τους σε ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας και θα στραφούν προς τα εγχώρια ναυπηγεία».
Το νέο ναυπηγικό σχέδιο της Πολωνίας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, με χρηματοδότηση που θα αγγίξει συνολικά τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα από ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά κονδύλια. Το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα βασίζεται σε ενίσχυση της καινοτομίας, της βελτίωσης των υποδομών της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, όπως είναι η περίπτωση των ναυπηγείων.

Φωτό: flickr.com/j.arendt

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.