Θα καταφέρει ο BDI, να αναρριχηθεί σε βιώσιμα επίπεδα;

Θα καταφέρει ο BDI, να αναρριχηθεί σε βιώσιμα επίπεδα;

246
Θα καταφέρει ο BDI, να αναρριχηθεί σε βιώσιμα επίπεδα;

Tου Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Επτά χρόνια μετά την έναρξη της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ανάκαμψη σχήματος V, δηλαδή απότομη πτώση της οικονομίας και στη συνέχεια ταχεία ανάκαμψη, εκ του αποτελέσματος όχι μόνο εξανεμίστηκαν αλλά και διαψεύστηκαν. Η πεποίθηση ότι η κρίση θα αντιμετωπιζότανε, καθώς είχε προέλθει από τις αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα και τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τέτοια οικονομικά σοκ, επίσης δεν επιβεβαιώθηκε.
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, ότι η κρίση αυτή δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα για την Παγκόσμια οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από ευάλωτη και ιδιαίτερα μετριοπαθή ανάπτυξη για τις αναπτυγμένες οικονομίες και επιβράδυνση για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ήδη έχει αρχίσει και αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα, ότι για τα επόμενα 3 χρόνια περίπου, η Παγκόσμια οικονομία θα είναι εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ιδιαίτερα αυξημένους τους κινδύνους για ένα νέο σοκ, γεγονός που έχει εισάγει νέους περιγραφικούς όρους, όπως «Νέα Κανονικότητα», «Νέα Μετριότητα» ή «Επίμονη Στασιμότητα».
Από τις αρχές του έτους, έχουμε βιώσει μία μείωση στις μετοχικές αξίες σε όλα τα Χρηματιστήρια και σύμφωνα με την Phoenix Capital, η επόμενη οικονομική κρίση έχει αρχίσει και επίσημα με τις Κεντρικές Τράπεζες να παρεμβαίνουν στις αγορές προσπαθώντας να σώσουν τις μετοχές. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις είναι τόσο φανερές, που θα πρέπει να είναι κανείς υπό την επήρεια ουσιών για να μην τις αντιληφθεί.
Βάσει επίσημων στοιχείων, οι αγορές καταγράφουν απώλειες $ 6 τρις. σε σχέση με τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2007. Μόνον το τελευταίο εξάμηνο οι επενδυτές σε μετοχές έχουν χάσει $ 16,5 τρις. κεφάλαια τα οποία έχουν προέρθει από την πολιτική ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών (πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση αλλά στον χρηματοοικονομικό κλάδο αυξάνοντας το ρίσκο δημιουργίας φούσκας). Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαθεί τα μισά κέρδη από τα χαμηλά του 2011, ενώ το χρέος που έχει δημιουργηθεί παραμένει το ίδιο.
Να υπενθυμίσουμε ότι από την περίοδο 2009 έως 2013 οι Κεντρικές Τράπεζες εφάρμοσαν την πολιτική QE, ποσοτική χαλάρωση και ZIRP, μηδενικά επιτόκια ενώ το τελευταίο διάστημα, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, συνεχίζουν την ποσοτική χαλάρωση αλλά έχουν αρχίσει και εφαρμόζουν παράλληλα την πολιτική NIRP, δηλαδή την πολιτική πλέον των αρνητικών επιτοκίων.
Η Ευρωζώνη το 4ο τρίμηνο του 2015 αναπτύχθηκε 0,3%, όσο και το 3ο, κλείνοντας στο 1,5% για το έτος, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά -1% ύστερα από μείωση -0,5% τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2015 μειώθηκε κατά -1,3%. Στις ΗΠΑ, το τελευταίο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο +0,7% από +2% του 3ου τριμήνου με αποτέλεσμα στο σύνολο του το 2ο εξάμηνο του έτους η οικονομία να αναπτυχθεί με λιγότερο του 1,5%. Στην Κίνα, οι εξαγωγές τον Ιανουάριο υποχώρησαν -11,2% σε ετήσια βάση ύστερα από πτώση -1,5% τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση -2,4% και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -18,8% τον Ιανουάριο ύστερα από πτώση -7,6% τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμενα μείωση -4,6%. Στην Ιαπωνία, το 4ο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -1,4%, έναντι του -1,2% που ανέμενε η αγορά, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αλλά και οι εξαγωγές είχαν πτωτική πορεία, εντείνοντας τις εικασίες ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 291 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 199 μονάδες με $ 2,698 την ημέρα, BPI στις 324 μονάδες στα $ 2,597 την ημέρα, BSI στις 243 μονάδες στα $ 2,703 την ημέρα και BHSI στις 183 μονάδες, στα $ 2,703 την ημέρα.
Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, με την λήξη των αργιών στη Κίνα και οδεύοντας προς τον Μάρτιο, όπου παραδοσιακά η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη, αναμένουμε την επαλήθευση της κυκλικότητας όπου θέλει τις εισαγωγές Iron Ore να είναι και αυτές αυξημένες.
Γεγονός είναι πως ο δείκτης ύστερα από ένα συνεχόμενο πτωτικό σερί 28 ημερών, έβαλε φρένο και το ζητούμενο από εδώ και στο εξής δεν είναι μόνο η δυναμική και η ταχύτητα ανόδου, αλλά το αν θα καταφέρει να αναρριχηθεί σε βιώσιμα επίπεδα και φυσικά αν θα καταφέρει να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα και για πόσο διάστημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.