Το ΝΑΤΟ στρέφει την προσοχή του προς την Αρκτική λόγω των εκεί...

Το ΝΑΤΟ στρέφει την προσοχή του προς την Αρκτική λόγω των εκεί βλέψεων της Ρωσίας

75
Το ΝΑΤΟ στρέφει την προσοχή του προς την Αρκτική λόγω των εκεί βλέψεων της Ρωσίας

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Πρέσβης Douglas Lute, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι η Συμμαχία οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις από όπου και αν προέρχονται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αρκτική αποτελεί μία περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ, με δεδομένη μάλιστα την εκεί παρουσία σταθερών συμμάχων όπως είναι η Νορβηγία.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Αρκτική, κυρίως εξαιτίας της εκεί στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση συνεχούς εκσυγχρονισμού των δυνάμεών της και των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων.

Για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Douglas Lute, είναι υψίστης σημασίας η ανεμπόδιστη πρόσβαση -όπως ισχύει σήμερα- στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, για αυτό και η Συμμαχία οφείλει να συνεργαστεί στενά τόσο με τη Νορβηγία όσο και με τις υπόλοιπες αρκτικές χώρες-συμμάχους, ώστε να διασφαλιστεί το ισχύον status quo και να αντιμετωπιστούν πιθανές απειλές από την πλευρά της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι Αρκτική, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, διαθέτει πλούσια ενεργειακά αποθέματα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στα χρόνια που ακολουθούν σε περαιτέρω ένταση τις σχέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στην Αρκτική υπάρχουν ενενήντα δισεκατομμύρια βαρέλια μη καταγεγραμμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου καθώς και 1,669 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STEFAN HENDRIKS  ALRED WEGENER INSTITUTE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.