Η ΝΑ Ασία γίνεται όλο και περισσότερο το νέο πολιτικό και οικονομικό...

Η ΝΑ Ασία γίνεται όλο και περισσότερο το νέο πολιτικό και οικονομικό κέντρο του κόσμου

137
Η ΝΑ Ασία γίνεται όλο και περισσότερο το νέο πολιτικό και οικονομικό κέντρο του κόσμου

Το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από το 2009 κατά 55% και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί την αύξηση αυτή ως μια σημαντική επιτυχία της προεδρίας του αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σε συνάντηση με τους 10 ηγέτες που απαρτίζουν την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή είναι σήμερα ο τέταρτος σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ αναφορικά με τα εμπορικά αγαθά. Η συγκεκριμένη αγορά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για τις εξαγωγές των ΗΠΑ ενώ εμμέσως υποστηρίζονται με αυτό το πρόσφατα εμπορικό άνοιγμα περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς.
Η σύνοδος κορυφής φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, προκειμένου η Ουάσιγκτον να δώσει έμφαση στη στενότερη οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Η σύνοδος την πρώτη μέρα επικεντρώθηκε στην οικονομία ενώ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια, την πολιτική, την τρομοκρατία αλλά και τη γεωπολιτική κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη για αυξημένη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ASEAN διευκρινίζοντας μάλιστα ότι είναι χρήσιμη μια περιφερειακή συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών κρίσεων.
Η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, τόνισε τη σημασία της περιοχής ενώ επεσήμανε ότι η ΝΑ Ασία είναι όλο και περισσότερο το νέο πολιτικό και οικονομικό κέντρο του κόσμου, με τεράστια βαρύτητας για τον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών και του εμπορίου. Αναφερόμενη μάλιστα στην επίθεση στην Τζακάρτα τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η μάστιγα της τρομοκρατίας απαιτεί εγρήγορση, και σκοπός της Ουάσιγκτον είναι να “μοιράζονται” περισσότερες πληροφορίες και να αναζητηθούν τρόποι για μια πιο συνεχή και αποδοτική συνεργασία.
Τα κράτη της ASEA που συμμετείχαν στη σύνοδο ήταν το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.