Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, “ασπίδα” κατά της πειρατείας;

Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, “ασπίδα” κατά της πειρατείας;

195
Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, “ασπίδα” κατά της πειρατείας;

Τα περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων εναντίον δεξαμενόπλοιων στο Κόλπο της Γουινέας έχουν μειωθεί σε ανέλπιστα επίπεδα σε μια περίοδο όπου η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των Eνόπλων Δυνάμεων των χωρών της Δυτικής Αφρικής αλλά και ειδικών ασφαλείας, η χαμηλή τιμή στο βαρέλι λειτουργεί ως τροχοπέδη πλέον στους επίδοξους πειρατές στο δέλτα του Νίγηρα και στον κόλπο της Γουινέας. Η πειρατεία δεν είναι πλέον μια κερδοφόρα επιχείρηση όταν οι τιμές πέφτουν σε δραματικά χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι επιθέσεις σε πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο στον Κόλπο της Γουινέας μειώθηκε κατά 30% το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι οι επιθέσεις θα ξανά αυξηθούν όταν οι τιμές πώλησης πετρελαίου αρχίσουν να βελτιώνονται.

Photo: ΑΠΕ/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.