Η Ολλανδία μετά την άρση του εμπάργκο στρέφει και πάλι το επιχειρηματικό...

Η Ολλανδία μετά την άρση του εμπάργκο στρέφει και πάλι το επιχειρηματικό της ενδιαφέρον προς το Ιράν

154
Η Ολλανδία μετά την άρση του εμπάργκο στρέφει και πάλι το επιχειρηματικό της ενδιαφέρον προς το Ιράν

Οι ολλανδικές εξαγωγές προς το Ιράν κατά την διάρκεια του 2015 αυξήθηκαν κατά 21%. Η αξία των εμπορευμάτων που εξήχθησαν από την Ολλανδία ανήλθαν σε 450 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας το Ιράν στην 64η θέση των κύριων εξαγωγικών προορισμών της Ολλανδίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται από την εθνική στατιστική υπηρεσία CBS.

Έχει ενδιαφέρον ότι από τα 450 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ένα τρίτο αφορά εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού.

Μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2011, όταν και επεβλήθη το εμπορικό εμπάργο των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Ιράν, οι ολλανδικές εταιρείες είχαν εξάγει στο τελευταίο συνολικά αγαθά αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη το Ιράν πριν από το 2010 ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της Ολλανδίας, με την αξία του πετρελαίου να φτάνει τα 944 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά μετά το 2012 κάθε πώληση αγαθών από το Ιράν στην Ολλανδία ανεστάλη.

Πλέον, με την απόφαση για άρση του εμπάργκο οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών διαγράφονται άκρως ενθαρρυντικές. Αυτό άλλωστε είχε διαφανεί και στην πρόσφατη επίσκεψη (τέλη του 2015) στην Τεχεράνη του Henk Kamp, του ολλανδού υπουργού οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος συνοδευόταν από ομάδα Ολλανδών επιχειρηματιών.
Φωτό: flickr.com/kartografia

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.