Προς κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία

Προς κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία

88
Προς κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία

Ο τερματικός σταθμός στο Swinoujscie της Πολωνίας υποδέχθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου το πρώτο δεξαμενόπλοιο, που μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Πριν λίγες ημέρες στον τερματικό σταθμό του Swinoujscie έφτασε εκ νέου το δεξαμενόπλοιο «Al-Nuaman», το οποίο διαχειρίζεται η Qatargas, μεταφέροντας ακόμα ένα φορτίο 210.000 m3 υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Με το δεύτερο αυτό φορτίο αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι προπαρασκευστικές εργασίες που είναι απαραίτητες για να καταστεί ο τερματικός σταθμός στο Swinoujscie απόλυτα λειτουργικός και να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, επιτρέποντας στην Πολωνία να περιορίσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Ο Andrzej Bobinski, ειδικός σε θέματα ενέργειας του think tank ” Polityka Insight”, δήλωσε ότι «με το άνοιγμα του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Swinoujscie η Πολωνία είναι πλέον ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σήμερα η Πολωνία είναι πλέον σε θέση να αγοράζει αέριο για να καλύπτει τις ανάγκες της από πολλές άλλες πηγές και σίγουρα όχι από την ανατολή [Ρωσία]».
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησής του να εξετάσει την δυνατότητα δημιουργίας ενός ακόμα τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της Βαλτικής.
Σε περίπτωση μίας τέτοιας εξέλιξης η Πολωνία θα βρεθεί στην πλεονεκτική θέση να αποφασίζει πως θα αξιοποιεί την περίσσεια του αερίου και προς ποιες χώρες θα το εξάγει.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ιδωθούν και τα σχέδια της Πολωνίας να αναδειχθεί σε σημαίνοντα προμηθευτή φυσικού αερίου της κεντρικής Ευρώπης και βεβαίως των Βαλτικών χωρών, και κυρίως της Λιθουανίας. Μάλιστα υπάρχουν σχέδια για κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου της Πολωνίας με την Λιθουανία, επιτρέποντας στην τελευταία να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/TOMEK MURANSKI POLAND OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.