To Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χειρότερα από το 2007 και θα βρεθεί...

To Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χειρότερα από το 2007 και θα βρεθεί με μία χιονοστιβάδα χρεοκοπιών

612
To Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χειρότερα από το 2007 και θα βρεθεί με μία χιονοστιβάδα χρεοκοπιών

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Έχοντας ήδη κλείσει τον 1ο μήνα του 2016, οι εξελίξεις και οι προβλέψεις, τόσο σε «τοπικό» επίπεδο, στην Ελλάδα, όσο και σε Παγκόσμιο, δυστυχώς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφορικά με την Ελλάδα, αναμένουμε από το Eurogroup της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου να αξιολογήσει τα προτεινόμενα μέτρα σχετικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά όπως όλα δείχνουν η διάσταση απόψεων που υπάρχει θα οδηγήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο να προσπαθήσει να βρει λύσεις και διεξόδους μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αλλά αμφιβάλουμε για την επιτυχία του αποτελέσματος. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και το μείζον θέμα του προσφυγικού.
Ίσως είναι η μόνη φορά από την κρίση του 2008 που οι προειδοποιήσεις για μια νέα Παγκόσμια ύφεση είναι τόσες πολλές και τόσο έντονες. Μέχρι πρότινος παρακολουθούσαμε τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης οι οποίες κυρίως ήτανε πολιτικές χαλάρωσης και μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες και στις οποίες το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και εκφράζεται έντονη κριτική για την αποτελεσματικότητα τους στην βελτίωση της πραγματικής οικονομίας.
Η Societe Genarale σε πρόσφατη δημοσίευση της στην Guardian, αναφέρει ότι η απόφαση της FED το 2009 να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση ήταν μία συνετή προσπάθεια για τόνωση της οικονομίας μέσω αύξησης του πληθωρισμού αλλά τα γεγονότα και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μία Παγκόσμια ύφεση. Παράλληλα αναφέρει πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει καθώς υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, ενός εμπορικού πολέμου παρόμοιο με αυτό της 10ετίας του 1930.
Ακόμη πιο απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις της Citigroup, η οποία προειδοποιεί για ένα σπιράλ θανάτου. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το 4ο τρίμηνο του 2015 σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο όπου τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 μειώθηκαν σε σχέση με το 2014, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009. Σύμφωνα με την τράπεζα, η ισχυροποίηση του δολαρίου, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων, η εξασθένιση του Παγκόσμιου εμπορίου και η μείωση της Παγκόσμιας ανάπτυξης θα προκαλέσει πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια γεγονός που επιβεβαιώνει και η J.P Morgan, μεταξύ άλλων, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα. Να σημειώσουμε ότι αντίθετα με το ΔΝΤ που εκτιμά την Παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,4% για φέτος η Citigroup την τοποθετεί στο 2,7%, κοντά στην εκτίμηση του 2,9% της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Την ίδια στιγμή και ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι το Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χειρότερα από το 2007 και το οποίο θα βρεθεί με μία χιονοστιβάδα χρεοκοπιών. Χαρακτηριστικά επισημαίνει πως τα μακροοικονομικά πυρομαχικά για να αντιμετωπιστούν περαιτέρω οικονομικές κρίσεις έχουν ουσιαστικά χρησιμοποιηθεί όλα τη στιγμή που η αύξηση των χρεών διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια (αναλυτική περιγραφή των χρεών είχαμε καταγράψει στην ανάλυση μας στις 20 Ιανουαρίου, 2016) και έχουν φθάσει σε τέτοια επίπεδα σε κάθε μέρος του κόσμου, ώστε έχουν καταστεί μία πιθανή αιτία ζημιών όπου στην επόμενη ύφεση πολλά από αυτά τα χρέη δεν θα εξυπηρετηθούν ή αποπληρωθούν οδηγώντας σε δραστική μείωση της αξίας των οποιοδήποτε περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό το χρέος έχει φουσκώσει ενώ η Παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδύνει και όλα αυτά σε μία στιγμή που πολλές Κεντρικές Τράπεζες ήδη πιέζουν στα όρια τους τα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Σαν λύση προτείνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στη δημοσιονομική προτεραιότητα, με ένα καταιγισμό επενδύσεων, αλλά ακόμη και αυτό είναι αντιφατικό καθώς μία τέτοια στρατηγική θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος.
Την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 297 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 212 μονάδες με $ 2,824 την ημέρα, BPI στις 295 μονάδες στα $ 2,361 την ημέρα, BSI στις 262 μονάδες στα $ 2,736 την ημέρα και BHSI στις 194 μονάδες, στα $ 2,858 την ημέρα.
Η ελεύθερη πτώση του δείκτη συνεχίζεται, έχοντας γράψει στο ταμπλό 26 ημέρες συνεχόμενης καθοδικής πορείας και τουλάχιστον για την εβδομάδα που η Κίνα είναι κλειστή λόγω των αργιών, λογικά η αγορά θα συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.