Ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσβλέπουν σε στενή οικονομική συνεργασία με το Ιράν

Ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσβλέπουν σε στενή οικονομική συνεργασία με το Ιράν

350
Ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσβλέπουν σε στενή οικονομική συνεργασία με το Ιράν

Μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας έχει πλέον αρχίσει να εισέρχεται σε μία κανονικότητα. Μάλιστα αναμένεται το Ιράν να αρχίσει να εξάγει προς την Ευρώπη μία ποσότητα αργού πετρελαίου της τάξης των 300.000 βαρελιών σε ημερήσια βάση, μία ποσότητα που αντιστοιχεί στο 54% της ποσότητας που εξήγαγε το Ιράν πριν την επιβολή των κυρώσεων εις βάρος τους.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total S.A. έχει ήδη συμφωνήσει με το ιρανικό υπουργείο πετρελαίου την αγορά ημερησίως 160.000 βαρελιών, αρχής γενομένης από την 16η Φεβρουαρίου. Μάλιστα η Τotal εξέφρασε και το ισχυρό της ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος στην περιοχή του νότιου Azadegan, στο δυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αλλά και για την ανάπτυξη ενός έργου παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πέραν της Total το ενδιαφέρον της για εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου είχε εκδηλώσει και η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA. Μάλιστα Ιταλοί αξιωματούχοι αναμένεται σύντομα να πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην χώρα και να υπογράψουν μία συμφωνία αγοράς ποσότητας 100.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως. Ενώ και το ιταλικό διυλιστήριο Saras SpA έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για αγορά μίας ποσότητας 60 έως 70 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ελληνικός όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, τη «NIOC», η οποία αφορά στην επανέναρξη προμήθειας αργού πετρελαίου των ΕΛΠΕ από το Ιράν. Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους (εκτιμάται σε 550 έως 650 εκατ. ευρώ) προς την Ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.
Το ενδιαφέρον ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ιράν εκδηλώνεται και με την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, που ξεκίνησε εχθές. Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει μία πολυάριθμη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων συναντούμε και τις εταιρείες: ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Aegean Airlines, Ασπροφός, Όμιλος Μυτιληναίου, Μ&Μ Gas, Nanophos κ.ά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.