Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους της Πολωνίας από την κατασκευή...

Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους της Πολωνίας από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream II

110
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους της Πολωνίας από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream II

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους της πολωνικής κυβέρνησης, που προκαλούνται από τα σχέδια της κατασκευής ενός δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της ανησυχίες της Πολωνίας» δήλωσε με έμφαση ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πολωνό ομόλογό του Mateusz Morawiecki στην Βαρσοβία. Μάλιστα σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τη Μόσχα ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκτέλεση του νέου αγωγού φυσικού αερίου, χωρίς να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα προμηθεύονται με ικανές ποσότητες φυσικού αερίου.
Από την πλευρά της η πολωνική πολιτική αλλά και πολιτειακή ηγεσία έχει εκφράσει πολλές φορές τις έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την ορθότητα της επιλογής κατασκευής του αγωγού Nord Steam II. Για την Πολωνία ο νέος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Γερμανία θα υπονομεύσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζοντας τους ισχύοντες κανόνες ανταγωνισμού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι τα έσοδα που θα έχει η Ρωσία από το έργο θα κατευθυνθούν προς την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της Πολωνίας και εν γένει των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της Πολωνίας Morawiecki μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο δήλωσε ότι «είμαστε εν μέρει ανήσυχοι ως προς το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας όχι μόνο με όρους γεωπολιτικής αλλά και από άποψη προμήθειας φυσικού αερίου».
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα καταστήσει την Γερμανία κόμβο διανομής για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Δυτική Ευρώπη, και τα σχέδια κατασκευής του οποιου δεν έχουν θορυβήσει μόνο την Πολωνία αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι το έργο αφορά, κυρίως, την γερμανική οικονομία και ότι η Γερμανία είναι σαφώς υπέρ της πολιτικής διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. «Αλλά» τόνισε «σε κάθε περίπτωση εναπόκειται στην γερμανική αγορά και τις επιχειρήσεις να αποφασίσουν από ποια πηγή θα έρχεται το φυσικό αέριο».

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/Stefan Sauer

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.