Η μείωση των τιμών πετρελαίου κάνει φτωχότερους τους Νορβηγούς!

Η μείωση των τιμών πετρελαίου κάνει φτωχότερους τους Νορβηγούς!

53
Η μείωση των τιμών πετρελαίου κάνει φτωχότερους τους Νορβηγούς!

Εάν οι σημερινές χαμηλές τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν για καιρό σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε -όπως υποστηρίζει μία νέα ανάλυση που είδε το φως στη Νορβηγία- αναμένεται να μειωθεί η αξία των διαθέσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας κατά σχεδόν δύο τρίτα.
Με βάση τους υπολογισμούς του ειδικού γραφείου του υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας καθώς και τις εκτιμήσεις της ίδιας της υπουργού, Siv Jensen, το περασμένο φθινόπωρο, προκύπτει ότι τα δύο τρίτα του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας θα «εξαφανιστεί» εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν επανέλθουν σε ανοδική πορεία. Με βάση, λοιπόν, την ανάλυση που δημοσίευσε η νορβηγική εφημερίδα, Dagens Næringsliv, με ειδίκευση σε οικονομικά και επιχειρηματικά νέα, η αξία σε νορβηγικές κορώνες των απολήψιμων ποσοτήτων πετρελαίου από τα κοιτάσματα της Νορβηγίας υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί από τα επίπεδα των 4,2 τρισεκατομμυρίων στα περίπου 2,5 τρις.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ενώ η τιμή του πετρελαίου το καλοκαίρι του 2014 είχε αγγίξει τα $110, πλέον κινείται στα επίπεδα πέριξ των $35.
Επικαλούμενος το σημαντικό ποσοστό της αβεβαιότητας που εμπεριέχεται σε αυτούς τους τύπους των μακροπρόθεσμων προβλέψεων, ο υφυπουργός Οικονομικών Paal Bjørnestad αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεπτομερή στοιχεία της ανάλυσης, αλλά σε κάθε περίπτωση -τόνισε- ότι η Νορβηγοί σίγουρα θα βιώσουν στην καθημερινότητά τους τις επιπτώσεις από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Για τον ίδιο, «δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η σταθερή μείωση των τιμών του πετρελαίου θα καταστήσει τους Νορβηγούς λιγότερο πλούσιους από όσο υπολογίζαμε μέχρι πρότινος».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/StatoilHydro / Oyvind Hagen

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.