Ο γρίφος είναι εξαιρετικά δύσκολος και ελπίζουμε να μην βιώσουμε πάλι τις...

Ο γρίφος είναι εξαιρετικά δύσκολος και ελπίζουμε να μην βιώσουμε πάλι τις καταστάσεις στα μέσα του 2015, για ευνόητους λόγους

603
Ο γρίφος είναι εξαιρετικά δύσκολος και ελπίζουμε να μην βιώσουμε πάλι τις καταστάσεις στα μέσα του 2015, για ευνόητους λόγους

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A

Με διάφορα εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά, χωρίς να συμπεριλάβουμε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τελικά επιβεβαιώνεται η προ περίπου δύο εβδομάδων εκτίμηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Προέδρου του Eurogroup, ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα κρατήσει μήνες. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή των μέτρων ώστε να μην «πληγεί» εσωτερικά και παράλληλα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Θεσμών τόσο σε δομικό/διαρθρωτικό χαρακτήρα όσο και σε εισπρακτικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Ο γρίφος είναι εξαιρετικά δύσκολος και ο χρόνος αμείλικτος και ελπίζουμε να μην βιώσουμε πάλι τις καταστάσεις στα μέσα του 2015, για ευνόητους λόγους.
Και σε Παγκόσμιο επίπεδο όμως οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να είναι αρνητικές, με όλες τις εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αυξημένης αβεβαιότητας το οποίο κρύβει κινδύνους και αρκετές πιθανότητες για μία νέα Παγκόσμια οικονομική κρίση.
Μόλις πριν δύο ημέρες η J.P Morgan, αναθεώρησε για άλλη μία φορά πτωτικά τον Δείκτη S&P 500 για το 2016. Η εκτίμηση του Δεκεμβρίου τοποθετούσε τον S&P 500 στις 2,200 μονάδες, ενώ η πρόσφατη στις 2,000 μονάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο S&P 500 θεωρείται ο κυριότερος δείκτης που αντικατοπτρίζει την πορεία του Αμερικανικού χρηματιστηρίου και κατά πολλούς και την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με την J.P Morgan, οι αρνητικοί παράγοντες είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μείωσης των κερδών στις ΗΠΑ, οι αποκλίνουσες πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών με την FED να προχωρά σε σύσφιγξη, ενισχύοντας έτσι το δολάριο τη στιγμή που ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ είναι σε ύφεση και ο μη μεταποιητικός επιβραδύνει. Σε μακροοικονομικό επίπεδο εκτιμά πως η Κίνα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις Παγκόσμιες αγορές, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη μεταβλητότητα θα πλήξει το επενδυτικό κλίμα.
Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει πως διανύουμε μία περίοδο ενός «άτυπου» νομισματικού πολέμου καθώς οι μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επιβράδυνση ρίχνοντας ρευστό στο σύστημα. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, η BoJ, Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, αιφνιδίασε την οικονομική κοινότητα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, μείωσε το βασικό επιτόκιο, ρίχνοντας το σε αρνητικό επίπεδο στο -0,1%, σκοπεύοντας με αυτόν τον τρόπο να αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό τους για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και κατ’ επέκταση ο πληθωρισμός, τη στιγμή που οι εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, όπως η επιβράδυνση της Κίνας και η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εξασθενούν ακόμη πιο πολύ την προοπτική της οικονομίας. Άμεση ήταν και η αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος καθώς μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 1,78% έναντι του γιεν.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της BoJ, ανατρέπει τα σχέδια της FED των ΗΠΑ για 4 φορές αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016 όπως είχε προαναγγείλει τον Δεκέμβριο του 2015 όταν και αύξησαν τα αμερικανικά επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Η απόκλιση ανάμεσα στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης λογικά θα ενισχύσει το δολάριο και θα επιδεινώσει την κατάσταση με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος κινείται ακόμη μακριά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed από το 2012. Όπως όλα δείχνουν το έργο της FED θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην προσπάθεια της να αυξήσει τα επιτόκια τη στιγμή που οι άλλες Κεντρικές τράπεζες τα μειώνουν σε αρνητικό επίπεδα.
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 317 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 211 μονάδες με $ 2,785 την
ημέρα, BPI στις 287 μονάδες στα $ 2,299 την ημέρα, BSI στις 304 μονάδες στα $ 3,179 την ημέρα και BHSI στις 219 μονάδες, στα $ 3,227 την ημέρα.
Επί 20 συνεχόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 04 Ιανουαρίου, 2016 ο δείκτης βρίσκεται σε πτώση και απλά «φιλολογικά» πλέον παρακολουθούμε την πορεία του, καθώς η αγορά επί το πλείστο έχει προεξοφλήσει την αρνητική του πορεία, δεδομένου ότι στο τέλος της εβδομάδα αρχίζουν και οι αργίες στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.