H Statoil περιορίζει τις επενδύσεις της μετά τις βαριές απώλειες του 2015

H Statoil περιορίζει τις επενδύσεις της μετά τις βαριές απώλειες του 2015

94
H Statoil περιορίζει τις επενδύσεις της μετά τις βαριές απώλειες του 2015

Ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός Statoil, που σε ποσοστό 67% ανήκει στο νορβηγικό κράτος, ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε περιορισμό των επενδυτικών του σχεδίων και στην εφαρμογή ενός προγράμματος μείωσης του κόστους λειτουργίας του ομίλου, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του έτους 2015, τα οποία ήρθαν ως αποτέλεσμα των ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Η εταιρεία για το 2015 παρουσίασε ζημίες 3,96 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2014 είχε κλήσει με κέρδη που είχαν αγγίξει τα 2,30 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, χαρακτηριστικά, ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 οι καθαρές ζημίες του ομίλου ανήλθαν σε σχεδόν 960 εκατομμύρια ευρώ.
Ο όμιλος της Statoil με δεδομένες τις ζημίες που κατέγραψε αποφάσισε τον περιορισμό του επενδυτικού του προγράμματος για το τρέχον έτος κατά 3,12 δις ευρώ στα συνολικά 11,60 δις. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Eldar Saetre, ο CEO της Statoil, η εταιρεία προχωρά και σε εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος περιορισμού του λειτουργικού κόστους του ομίλου κατά 50%, με στόχο ο περιορισμός των δαπανών να αγγίξει τα 2,23 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
Να σημειωθεί ότι η Statoil έχει τοποθετήσει πολλές από τις ελπίδες της για ανάκαμψη των οικονομικών της μεγεθών στο μεγάλο κοίτασμα «Johan Sverdrup» της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί προς τα τέλη του 2019, και του οποίου το κόστος ανάπτυξης έχει ήδη μειωθεί κατά 7%.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PHOTO SCANIPXHAGEN OEYVIND STATOIL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.