H Ολλανδία προχωρά σε εφαρμογή ενός νέου σχεδίου προστασίας των υδάτων της...

H Ολλανδία προχωρά σε εφαρμογή ενός νέου σχεδίου προστασίας των υδάτων της χώρας

543
H Ολλανδία προχωρά σε εφαρμογή ενός νέου σχεδίου προστασίας των υδάτων της χώρας

Στα τέλη του 2015 η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης ενός νέου «Εθνικού Σχεδίου Υδάτων 2016-2021». Η υπουργός υποδομών και περιβάλλοντος Melanie Schultz van Haegen και ο υφυπουργός επί των οικονομικών Van Dam παρουσίασαν το σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων της Ολλανδίας, μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα έξι ετών.

Στόχος είναι η παροχή στους κατοίκους της χώρας καλύτερης ποιότητας ύδατος (πόσιμου και μη), αλλά και η προστασία των εδαφών από την διάβρωση που προκαλεί το νερό. Μέσα στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου» θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή και ένα μείγμα πολιτικών που θα επιτρέψει στην χώρα να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, και παραμείνει, παράλληλα, η ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της διαχείρισης υδάτων σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ολλανδία το 60% του πληθυσμού διαβιεί στην παράκτια ζώνη. Κύριο γνώρισμα αυτής της παράκτιας ζώνης είναι ότι το χερσαίο τμήμα της βρίσκεται σε πολλά σημεία κάτω από την στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα αυτό να καθίσταται ιδιαιτέρως ευάλωτο στις παράκτιες πλημμύρες και την διάβρωση, φαινόμενα που οφείλονται τόσο στις συχνές καταιγίδες όσο και στην ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, που εντείνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που με την σειρά του οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων.

Τα μέρη της χώρας τα οποία βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας προστατεύονται ενάντια στις πλημμύρες από μια παράκτια αμυντική υποδομή που αποτελείται από φυσικές και τεχνητές μονάδες. Όμως οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι μεγάλες και η Ολλανδική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίζει η χώρα να «συμβιώνει» με ασφάλεια με το υδάτινο στοιχείο.

Να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση που η Ολλανδία δεν προχωρήσει στην ενίσχυση των αναχωμάτων, το 60% της έκτασης της χώρας θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των συχνών πλημμυρών, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στα σχεδόν 9 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Μία περιοχή όπου παράγεται και το 70% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, το 16% της ολλανδικής οικονομίας είναι άμεσα εξαρτώμενο από την επαρκή παροχή φρέσκου νερού, με τους τομείς αυτούς που εξαρτώνται από το νερό να δημιουργούν ετησίως έναν κύκλο εργασιών άνω των 193 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τα όσα δήλωσαν η υπουργός υποδομών και περιβάλλοντος Melanie Schultz van Haegen και ο υφυπουργός επί των οικονομικών Van Dam το νέο «Εθνικό Σχέδιο Υδάτων 2016-2021», μπορεί να είναι μεν εξαετές αλλά στην ουσία θα θέσει τις βάσεις των πολιτικών που θα έχουν ισχύ σχεδόν μέχρι το 2050. Το σχέδιο περιλαμβάνει αποφάσεις και μέτρα που αφορούν στην καλύτερη διαχείριση των δέλτα των ποταμών της χώρας, την διαχείριση των κινδύνων από πλημμύρες, την απρόσκοπτη παροχή φρέσκου πόσιμου νερού αλλά και νερού για ύδρευση καθώς, την εφαρμογή ενός νέου χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την προστασία των λιμνών και ποταμών της χώρας μέσω της μείωσης χρήσης λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των γεωργικών φαρμάκων.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/TOUSSAINT KLUITERS

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.