Συνεχίζουν να λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική με ανησυχητικό ρυθμό

Συνεχίζουν να λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική με ανησυχητικό ρυθμό

72
Συνεχίζουν να λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική με ανησυχητικό ρυθμό

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της 28ης Ιανουαρίου 2016, η περιοχή της Αρκτικής που καλύπτεται από πάγο αντιστοιχεί σε μία έκταση 1.217.902 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που καταμετράται μία τόσο περιορισμένη έκταση πάγου στην Αρκτική από το 1979, οπότε και ξεκίνησαν οι επιστημονικές καταγραφές από δορυφόρο.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο θαλάσσιος πάγος είναι σε κακή κατάσταση λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της 30ης Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Αρκτικής ήταν κατά 2,7 °C υψηλότερες από ότι ήταν κατά την περίοδο του 1979-2000.
Μάλιστα αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κατά πρώτιστο λόγο στην αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας, η οποία στην περιοχή του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard καταγράφεται στους 12,3°C σχεδόν 10 βαθμούς πάνω από τα συνήθη επίπεδα. Η αιτία παρουσίας αυτών των θερμών υδάτων οφείλεται στο Gulf Stream που «ωθεί» θερμότερες υδάτινες μάζες προς τον Αρκτικό Ωκεανό.
Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας λόγος για την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και ο λόγος είναι οι σταθερά αυξανόμενες εκπομπές ρύπων, κυρίως, στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής που λόγω της επονομαζόμενης «δύναμης Κοριόλις» [Coriolis force] ωθούνται προς τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την Αρκτική.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/NICK COBBING

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.