Royal Dutch Shell και BG Group: Ένα από τα Deal της δεκαετίας

Royal Dutch Shell και BG Group: Ένα από τα Deal της δεκαετίας

277
Royal Dutch Shell και BG Group: Ένα από τα Deal της δεκαετίας

Το πράσινο φώς δόθηκε για την εξαγορά της BG Group από την Royal Dutch Shell, σε μια από την μεγαλύτερες συμφωνίες της δεκαετίας, ενώ η εταιρεία βρίσκεται κάτω από το σκοτεινό πέπλο των χαμηλών τιμών του μαύρου χρυσού. Η ψηφοφορία των μετόχων ενέκρινε την εξαγορά με το 83% να τάσσεται υπέρ αυτής. Σε μια περίοδο οπού το πετρέλαιο έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, η Shell δέχεται σκληρή κριτική ένα βήμα πριν τη συγχώνευσή της με τη BG αλλά και με φόντο την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές να αναρωτιούνται κατά πόσον η εταιρεία “πληρώνει” υπερβολικά πολλά ή όχι.
Αμφιλεγόμενες και ποικίλες οι απόψεις γύρω από την Royal Dutch Shell εν όψει των ετήσιων και τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της και της εξαγοράς της BG GroupPLC. Όσον αφορά τα κέρδη της εταιρείας, προβλέπονται μειωμένα έως και 40% στο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το 2014, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα, στο τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 1,6-1,9 δισ. δολάρια, από 3,3 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2014. Τα κέρδη για το 2015 αναμένονται στα 10,4 -10,7 δισ. δολάρια, συγκριτικά με τα 22,6 δισ. δολάρια του 2014.
Η ίδια η εταιρεία τονίζει, πως η συγχώνευση αυτή αναμένεται να βελτιώσει την ικανότητα της Shell να διατηρήσει τα μερίσματα προς τους μετόχους της, καθώς επίσης θα την εδραιώσει ως την μεγαλύτερη εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και θα της προσδώσει περιουσιακά στοιχεία για μεταφορά αερίου από την Αυστραλία προς τη Βραζιλία. Την κίνηση της αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ο κ. Richard Griffith, αναλυτής της Canaccord Genuity Ltd, χαρακτηρίζοντας “έκπληξη” το πόσο ισχυρή είναι η αγορά φυσικού αερίου και εξηγώντας πως είναι καίριας σημασίας η εξαγορά, διότι η συμφωνία με την BG αποτελεί συνδυασμό δύο ισχυρών εταιρειών φυσικού αερίου.
Εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, η Shell έχει προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένων 2.800 θέσεων μετά την εξαγορά, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ben VanBeurden, Διευθύνοντα Σύμβουλου της εταιρείας. Στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να φανεί η πορεία και η έκβαση της εξαγοράς καθώς επίσης και η αποτελεσματικότητα αυτής, ειδικά σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας για τις τιμές του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.