Πλοίο που μεταφέρει εκρηκτικά κρατείται από τις σουηδικές αρχές

Πλοίο που μεταφέρει εκρηκτικά κρατείται από τις σουηδικές αρχές

193
Πλοίο που μεταφέρει εκρηκτικά κρατείται από τις σουηδικές αρχές

Η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε στην κράτηση του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Whiskey Trio», υπό σημαία Παναμά, καθώς διαπιστώθηκε μετά από πληροφορίες που έφτασαν στις αρχές ότι αυτό ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά και ρουκέτες με προορισμό τη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εκφράζονταν φόβοι για το αξιόπλοο του πλοίου.
Η πρώτη πληροφορία που έλαβαν οι σουηδικές αρχές σχετικά με ζητήματα ασφάλειας και αξιοπλοΐας του «Whiskey Trio» ήρθε από την Ένωση Εργαζομένων της Νορβηγίας «Transportarbetareforbundet», στην οποία έφτασε η πληροφορία από ένα μέλος του πληρώματος ότι δεν του δινόταν η άδεια να επισκεφτεί γιατρό μολονότι ήταν άρρωστο.
Η Ένωση έχει περιγράψει το 32 ετών πλοίο ως «ένα σκουριασμένο πλοίο με μισθούς φτώχειας», ενώ από άλλες πηγές το πλοίο έχει χαρακτηριστεί ως το χειρότερο που έχει ποτέ ελεγχθεί.
Σύμφωνα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων το φορτίο του πλοίου περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, πολλούς τόνους εκρηκτικών, ρουκετών και διαφόρων πυρομαχικών σε 13 εμπορευματοκιβώτια. Το πλοίο έχει προορισμό λιμάνι της Μέσης Ανατολής, πιθανότατα κάπου στην Υεμένη ή στο Ομάν, όπου θα έφτανε αφού πρώτα περνούσε από Ολλανδία, Βέλγιο και Μαυροβούνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο προτού κρατηθεί από τις σουηδικές αρχές είχε περάσει από μία σειρά άλλων ευρωπαϊκών λιμένων, ενώ το τελευταίο λιμάνι από το το οποίο αναχώρησε ήταν το Sheerness στην Βρετανία.
Το πλοίο αναμένεται να παραμείνει υπό κράτηση από τις σουηδικές αρχές για μήνες, έως ότου καταστεί αξιόπλοο και εξακριβωθούν οι παραλήπτες του φορτίου.

Φωτό: flickr.com / Kay Bea Chisholm / Whiskey Trio (PA)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.