Το Ισλαμικό Κράτος ο νέος κίνδυνος για τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν...

Το Ισλαμικό Κράτος ο νέος κίνδυνος για τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο

596
Το Ισλαμικό Κράτος ο νέος κίνδυνος για τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανώτερου αξιωματικού του ΝΑΤΟ οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) έχουν θέσει ως στόχο να συγκροτήσουν ειδικά εκπαιδευμένες ένοπλες ομάδες, οι οποίες με την χρήση σκαφών θα επιτίθενται σε κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο.
Όπως τόνισε ο Βρετανός αντιναύαρχος Clive Johnstone, διοικητής των Ναυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων (Allied Maritime Command-MARCOM), η επέκταση των δυνάμεων που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, στη Συρία καθώς και στις ακτές της Λιβύη έχουν «ρίξει μία δυσάρεστη σκιά» σε όλη τη Μεσόγειο και βεβαίως στη ναυτιλία της.
Ο αντιναύαρχος Clive Johnstone επισημαίνει, επίσης, ότι η απόκτηση εξελιγμένων ρωσικών αλλά και κινεζικών όπλων από τις ένοπλες ομάδες των περιοχών που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του ΙΚ μπορεί να δώσει σε αυτές τις ομάδες την «φρικτή δυνατότητα» να οργανώσουν επιθέσεις σε κρουαζιερόπλοια ή και σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Τέλος, για τον Johnstone με δεδομένο ότι η Μεσόγειος γίνεται μία ολοένα και περισσότερο στρατιωτικοποιημένη περιοχή, η εμπορική ναυτιλία αλλά και η κρουαζιέρα θα βρίσκονται διαρκώς υπό απειλή από τις δυνάμεις του ΙΚ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/SABRI ELMHEDWI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.