Πέντε χρόνια ζωής για τη Σαουδική Αραβία;

Πέντε χρόνια ζωής για τη Σαουδική Αραβία;

573
Πέντε χρόνια ζωής για τη Σαουδική Αραβία;

Η μελλοντική πορεία της οικονομίας του σημαντικότερου ίσως κράτους της αραβικής χερσονήσου, της Σαουδικής Αραβίας, παραμένει στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η απόφαση του Ριάντ να υποστηρίξει τελικά την επιλογή της πλειοψηφίας των χωρών του ΟΠΕΚ και να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δεν φαίνεται για ορισμένους ειδικούς να επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τα κρατικά ταμεία αφού τα οικονομικά αποθέματα είναι ακόμα “ανθεκτικά” σε κλυδωνισμούς… Μελετητές μάλιστα μεγάλων οικονομικών οίκων υποστηρίζουν ότι τα κρατικά αποθέματα στα δημόσια ταμεία της χώρας ξεπερνούν τα $ 640 δις οπότε δεν υφίσταται κίνδυνος χρεοκοπίας για τα επόμενα χρόνια.
Η άποψη ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντέξει το τίμημα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου για λίγα ακόμα χρόνια είναι πλέον η επικρατούσα αν και οι τιμές δεν φαίνεται να ανέβουν περισσότερο από $ 50- $ 60 το βαρέλι στις αρχές του 2017 και ίσως από $ 60- $ 80 προς το τέλος του 2017. Το 2015 το Ριάντ ανακοίνωσε έλλειμμα στον προϋπολογισμό του της τάξης των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ενώ ο προσωρινός προϋπολογισμός για το 2016, παρά τις βαθιές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες και τις υποδομές, υπολογίζεται να εμφανίσει έλλειμμα 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε στην περιφερειακή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο ότι, οι Σαουδάραβες πιθανώς να αντιμετωπίσουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα σε πέντε χρόνια. Οι νέες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες οδηγούν τη βασιλική αυλή στο Ριάντ σε νέες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στη διαφοροποίηση της βιομηχανίας αλλά και στον εκσυγχρονισμό βασικών θεσμών.
Οι Σαουδάραβες πρίγκιπες- υπουργοί έχει ήδη αρχίσει να μελετούν και να εισάγουν επενδύσεις σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, τα ορυχεία, τα πετροχημικά, τον τουρισμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευαστική βιομηχανία και τη βιομηχανία της υγείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.