Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για οικονομική επιδείνωση των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, με ταχύτερο...

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για οικονομική επιδείνωση των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, με ταχύτερο ρυθμό από την κρίση του 2008

450
Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για οικονομική επιδείνωση των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, με ταχύτερο ρυθμό από την κρίση του 2008

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς οι Θεσμοί συνεχίζουν να επιμένουν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και τα προτεινόμενα νομοσχέδια, αν και δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπολείπονται των εσόδων που πρέπει να συγκεντρωθούν. Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως εξέφρασε και ο Mario Draghi, ο οποίος δεν έκρυψε τους φόβους του για «σύρσιμο» των διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα ήτανε δραματικό για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο αρχίζουν οι υποχρεώσεις πληρωμής των ομολόγων που λήγουν και θα υπάρξει ανάγκη για ρευστότητα, ενώ όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τα Ελληνικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η ΕΚΤ δεν θα τροποποιήσει το Waiver που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του ELA που μας κοστίζει σε τόκους € 1 δισ. το χρόνο, όταν το επιτόκιο απευθείας δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι μόλις 0,05%.
Πολλές φορές στις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας έχουμε αναφέρει ότι το ΔΝΤ στις αρχές του χρόνου αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για τη Παγκόσμια ανάπτυξη και δυστυχώς μας επιβεβαίωσε, καθώς προβλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2016 στο 3,4% από 3,6% και για το 2017 στο 3,6% από 3,8%. Παράλληλα επισημαίνει ότι τα ρίσκα για τις προοπτικές παραμένουν πτωτικά και σχετίζονται με τις προσαρμογές της Παγκόσμιας οικονομίας, τη γενικευμένη επιβράδυνση στις αναδυόμενες χώρες, την αλλαγή οικονομικού μοντέλου της Κίνας, τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και την παύση της νομισματικής χαλάρωσης από τις ΗΠΑ.
Οφείλουμε να αναφέρουμε πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ, ακόμη και οι αναθεωρημένες είναι από τις πιο αισιόδοξες αν λάβουμε υπόψη ότι η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει λόγο για 2,9% φέτος ενώ οι περισσότεροι Οίκοι και Οργανισμοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και απαισιόδοξοι. Η Citigroup, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την Παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 2,6% από 2,7%, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας Παγκόσμιας ύφεσης.
H RBS, με τραγικό τρόπο προειδοποιεί για μία επερχόμενη Παγκόσμια κρίση, καλώντας τους επενδυτές να πουλήσουν τα πάντα, να προετοιμαστούν για μία χρονιά πραγματική καταιγίδα, με μόνο καταφύγιο, αλλά χωρίς κέρδη, τις τοποθετήσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, καθώς οι αγορές στέλνουν σήματα παρόμοια με αυτά πριν την πτώση της Lehman Brothers και την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η Παγκόσμια αποπληθωριστική κρίση είναι προ των πυλών και μπορεί να οδηγήσει τις κύριες αγορές μετοχών σε απώλεια 20% και το πετρέλαιο στα $ 16. Παράλληλα επισημαίνει ότι το Παγκόσμιο Εμπόριο και τα δάνεια συρρικνώνονται, δημιουργώντας έναν πολύ κακό συνδυασμό για τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των κερδών των μετοχών. Ιδιαίτερα για τα δάνεια αναφέρει ότι η ανάπτυξη τους είναι αρνητική και τις δύο τελευταίες φορές που αυτό συνέβη ξέσπασε οικονομική κρίση.
Και οι αρνητικές εκτιμήσεις συνεχίζουν με την S&P να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική επιδείνωση των εταιρειών παγκοσμίως, με τον ταχύτερο ρυθμό από την κρίση του 2008, καθώς οι επιχειρηματικές συνθήκες χειροτερεύουν με γρήγορους ρυθμούς. Στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα με δάνεια συγκεντρώνονται στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και εξόρυξης και εμείς να προσθέσουμε και της ναυτιλίας. Σύμφωνα με την S&P οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης είναι τρεις φορές περισσότερες σε σύγκριση με αυτές που ενδεχομένως να αναβαθμιστούν.
Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 354 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 229 μονάδες με $ 2,984 την ημέρα, BPI στις 334 μονάδες στα $ 2,672 την ημέρα, BSI στις 358 μονάδες στα $ 3,742 την ημέρα και BHSI στις 233 μονάδες, στα $ 3,439 την ημέρα.
Αν αναλογισθούμε ότι πέρυσι την ίδια περίοδο υπήρχε απογοήτευση από την πορεία της αγοράς, τότε τα σχόλια περισσεύουν για την παρούσα κατάσταση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.