13 χρόνια ταλαιπωρίας για τον πλοίαρχο του Prestige

13 χρόνια ταλαιπωρίας για τον πλοίαρχο του Prestige

1049
13 χρόνια ταλαιπωρίας για τον πλοίαρχο του Prestige

Το Aνώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τον πλοίαρχο του πλοίου “Prestige” ως υπεύθυνο για ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αμελείας, 13 και πλέον χρόνια μετά τo ναυάγιο που τάραξε τα ύδατα της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη ακύρωσε πριν δύο ημέρες την αθωωτική δικαστική απόφαση του αρμόδιου ισπανικού εφετείου υπέρ του Έλληνα πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου Prestige. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ελληνικών συμφερόντων πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και η βρετανική αλληλοασφαλιστική εταιρεία πρέπει να θεωρηθούν επίσης αστικά υπεύθυνες στην υπόθεση που αφορούσε τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοκηλίδα το 2002. Η εισαγγελία της Κορούνια και το Γαλλικό Κράτος αποφάσισαν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να αναιρέσουν την αθωωτική απόφαση του ισπανικού εφετείου το 2013.
Στο Εφετείο ο πλοίαρχος του Prestige Απόστολος Μαγκούρας, ο πρώτος μηχανικός Νικόλαος Αργυρόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Εμπορικού Ναυτικού της Ισπανίας το 2002, Χοσέ Λουίς Λόπεθ Σορς, είχαν αθωωθεί για τα αδικήματα της «καταστροφής του περιβάλλοντος και των προστατευμένων φυσικών τοπίων».
Η αθωωτική απόφαση δεν ακυρώθηκε για τον πρώτο μηχανικό και τον Iσπανό αξιωματούχο, οι οποίοι δεν καταδικάζονται.
13339053

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, CABALAR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.