Το πετρέλαιο και η κατάρρευση της Βενεζουέλας

Το πετρέλαιο και η κατάρρευση της Βενεζουέλας

258
Το πετρέλαιο και η κατάρρευση της Βενεζουέλας

Σε απελπισία οδηγείται η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα φθάσει το 720% το 2016,κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της έλλειψης στη διάθεση της αγοράς βασικών προϊόντων, όπως προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή το ΔΝΤ.
“Στη Βενεζουέλα, οι μακροχρόνιες στρεβλώσεις της μακροοικοινομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών ανισορροπιών είχαν ήδη έχει επιβλαβή αποτελέσματα για την οικονομία πριν από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε πρόσφατη ανακοίνωση.
Η έλλειψη σκληρού νομίσματος οδήγησε σε έλλειψη βασικών αγαθών στην αγορά και οι εκτεταμένες ελλείψεις κυρίως τροφίμων συνεχίζουν να οδηγούν τις καταναλωτικές τιμές εκτός ελέγχου. Ήδη η χώρα αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, περίπου 275% για το 2015.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 141,5% τον περασμένο Σεπτέμβριο και ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 7,1% κατά το τρίτο τρίμηνο.
Η χώρα είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και εξαρτάται από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές του μαύρου χρυσού αφού παρήγαγε περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΠΕΚ.
Το επίπεδο παραγωγής παρέμεινε σταθερό από το 2014, παρά τη μείωση των τιμών κατά 77% από τον Ιούνιο του 2014.
Ως μέλος του ΟΠΕΚ, η Βενεζουέλα έχει υποστηρίξει σθεναρά τη μείωση παραγωγής αλλά και συμπράξεις και νέες στρατηγικές για την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να μειωθεί η ξέφρενη πτώση των τιμών. Όμως, παρά την υποστήριξη από το Ιράν και τα αφρικανικά κράτη- μέλη, ο ΟΠΕΚ έχει αντισταθεί σε μείωση της παραγωγής και αλλαγή πλεύσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.