Προς συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας

Προς συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας

149
Προς συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας

Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Dawid Jackiewicz δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι το υπουργείο του εξετάζει τη συγχώνευση των εταιρειών Orlen, Lotos και PGNiG, που ανήκουν στο πολωνικό δημόσιο και αποτελούν τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα. Ο στόχος της συγχώνευσης είναι η αποτροπή μίας κίνησης επιθετικής εξαγοράς από ξένες εταιρείες.
Η Orlen και Lotos είναι εταιρείες διύλισης πετρελαίου ενώ η PGNiG είναι ο αποκλειστικός διανομέας φυσικού αερίου της χώρας. Ο Jackiewicz δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες του υπουργείου του έχουν αρχίσει αναλυτικές εργασίες σχετικά με μία ενδεχόμενη συγχώνευση των τριών εταιρειών». Και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποκαλύψει στην παρούσα φάση ποια μορφή θα λάβει η συγχώνευση, καθώς ακόμα μελετώνται τα επιμέρους δεδομένα. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι σχετικές μελέτες ως προς τις πιθανές επιπτώσεις της συγχώνευσης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η είδηση για ενδεχόμενη συγχώνευση των τριών εταιρειών, που βρίσκονται εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Βαρσοβίας, προκάλεσε σημαντική πτώση των μετοχών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τριών εταιρειών έχουν εκφράσει αρκετοί Πολωνοί ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο πολωνικός τύπος εκφράζει έντονες ανησυχίες για λήψη μέτρων εναντίον της διαδικασίας συγχώνευσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω φόβων για δημιουργία μονοπωλίου στην πολωνική αγορά ενέργειας.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.