Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά φορολόγηση των λιμένων σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά φορολόγηση των λιμένων σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία

187
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά φορολόγηση των λιμένων σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την Ολλανδία να σταματήσει την πρακτική εξαίρεσης των έξι λιμένων της από την επιβολή εταιρικού φόρου ώστε να εναρμονίσει το κανονιστικό της πλαίσιο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων. Με δύο ακόμη αποφάσεις της η Επιτροπή ζήτησε από την Γαλλία και το Βέλγιο να εναρμονίσουν το καθεστώς φορολόγησης των λιμένων του με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε ότι τα λιμάνια αποτελούν βασικές υποδομές για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, σύντομα θα παρουσιάσει μία πρόταση για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στα λιμάνια οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, εξαιρώντας τες από το λεπτομερή έλεγχο της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.
Η Επίτροπος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γαλλία, κάνουν ξεκάθαρο το εξής: όταν οι διαχειριστές λιμένων δημιουργούν κέρδη από οικονομική δραστηριότητα, τότε αυτά θα πρέπει να φορολογούνται βάσει των συνήθων φορολογικών κανονισμών ώστε να αποφφεύγεται στρέβλωση του ανταγωνισμού. Οι δημόσιες επιχειρήσεις, όταν διεξάγουν οικονομική δραστηριότητα, ανταγωνίζονται με τους ιδιώτες παίκτες σε μία αγορά, οι οποίοι υπόκεινται σε εταιρική φορολόγηση. Η εμπορική διαχείριση και λειτουργία ενός λιμένα αποτελεί οικονομική δραστηριότητα και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβάλλουν εταιρικό φόρο όπως και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να διαχωριστούν από άλλες δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με τις λιμενικές υποδομές για την άσκηση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων της πολιτείας (π.χ. ασφάλεια, έλεγχος κυκλοφορίας, επιτήρηση κτλ).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.