Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 42,1% της παραγόμενης ενέργειας στην Δανία

Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 42,1% της παραγόμενης ενέργειας στην Δανία

155
Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 42,1% της παραγόμενης ενέργειας στην Δανία

Η Δανία πέτυχε να σπάσει μέσα στο 2015 ένα ακόμα ρεκόρ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας: το 42,1% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το μερίδιο αυτό της αιολικής ενέργειας είναι το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας στην Δανία, η Energinet.dk, το μερίδιο 42,1% που αντιπροσώπευε η αιολική ενέργεια κατά το 2015 έρχεται μετά από μία επίσης καλή χρονιά, που ήταν το 2014. Τότε η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Δανία είχε σημειώσει και πάλι αύξηση αντιπροσωπεύοντας το 39% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2005 το μερίδιο των αιολικών πάρκων της χώρας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτανε στο 18,7% ενώ το 2012 έφτασε το 30%.
Ο Carsten Vittrup, που εργάζεται ως σύμβουλος στην Energinet, σε δήλωσή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau δήλωσε ότι τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της χώρας παρήγαγαν κατά το 2015 περισσότερη ενέργεια από όσο χρειάζονταν οι καταναλωτές στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα αιολικά πάρκα της Δανίας πωλείται σε Νορβηγία, Σουηδία και Γερμανία, ενώ από την πλευρά της η Δανία εισάγει ενέργεια, όταν αυτή βρίσκεται σε ανταγωνιστικές τιμές, από την Νορβηγία (υδροενέργεια), την Γερμανία (ηλιακή ενέργεια) και την Σουηδία (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής).
Η κυβέρνηση της Δανίας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 η μισή ποσότητα από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται στα αιολικά πάρκα της χώρας, και φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με ευκολία.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα διεθνώς μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/HERWIG VERGULT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.